Olivia Mary de Havilland

Actrice en Hollywoodlegende Olivia Mary de Havilland is vandaag zondag 26 juli 2020 op 104 jarige leeftijd overleden. Havilland stierf volgens de Hollywood Reporter een natuurlijk dood in haar woning in Parijs.

Havilland werd in 1916 geboren in Tokio als dochter van actrice Lilian Fontaine. Haar vader was een Britse octrooigemachtigde. Ook had ze een jongere zus Joan Fontaine. In 1918 verhuisde de familie naar Amerika. Het was in 1935 toen Olivia Mary haar acteercarrière begon. Ze speelde vaak met tegenspeler Errol Flynn als tegenspeler in jaren 30 en 40. De film “Gone with the wind” in 1939 was haar echte doorbraak.

Havilland won haar eerste Oscar voor beste actrice in 1946 voor haar rol in “To Each His Own”. In 1949 won ze opnieuw een Oscar voor de film “The Heiress”.

Ook stond Olivia Mary de Havilland bekend om de rechtszaak die zij in 1945 tegen filmmaatschappij Warner Bros aanspande en won. De actrice had een contract met Warner Bros van 7 jaar en vond het na 7 jaar dan ook wel genoeg geweest. Warner Bros vond dat alleen de daadwerkelijke werktijd meetelde. De rechter gaf de actrice gelijk wat nu nog steeds in Hollywood als “The Havilland Decision” bekend staat.

Havilland werd gezien als de laatste levende grote filmster uit de jaren 30 en 40 en tevens de oudst levende Oscar winnares. In juni 2017 werd ze nog geridderd tot dame in de Orde van het Britse Rijk.

Olivia Mary de Havilland
Editorial use only. No book cover usage. Mandatory Credit: Photo by Kobal/Shutterstock (5869282b) Olivia De Havilland Olivia De Havilland (c1940) Portrait

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in