Ooit was de inmiddels overleden Airwolf acteur Jan-Michael Vincent werelds best betaalde acteur. Met zijn rol als helikopter piloot “Stringfellow Hawke” in de hitserie Airwolf verdiende hij in de jaren 80 maar liefst $200,000 (Amerikaanse dollar) per aflevering. Tot zijn 74e jaar vocht de acteur nog steeds tegen zijn alcohol verslaving en moest een deel van zijn rechterbeen missen door een zware infectie.
Achtergrond
In 1960 wordt Jan-Michael Vincent als acteur ontdekt en begint met kleine rollen in films. Als hij eind jaren 60 een contract tekent bij Universal Studios krijgt zijn carrière een flinke “boost”. Vincent krijgt in 1969 de hoofdrol in de soap opera “The Survivers” maar de serie wordt halverwege al gestopt.
Echter krijgt de Airwolf acteur nog steeds grote rollen in diverse films en series. Zo is hij te zien in de film “The Undefeated” en speelt hij in twee afleveringen van “Bonanza”. Ook werkt Vincent in de jaren 70 samen met andere grote acteurs zoals: Charles Bronson, Gary Busey, Candice Bergen en Gene Hackman.
Stringfellow Hawke
Na zijn rol in de mini serie “Winds of War” in 1983 wordt Jan-Michael Vincent gecast voor de rol als “Stringfellow Hawke” in de serie Airwolf. De serie gaat over de testpiloot van een ultra moderne gevechtshelikopter. Als de helikopter door de (doorgedraaide) ontwerper wordt gestolen, krijgt “Stringfellow Hawke” de opdracht deze helikopter terug te stelen.
Uit bezorgdheid voor meer misbruik verstopt Stringfellow Hawke de helikopter op een plaats waar alleen hij en zijn mentor en vriend Dominic Santini (Ernest Borgnine 1917-2012) vanaf weten. Met de helikopter (codenaam Airwolf) voeren ze geregeld opdrachten uit voor de regering.
De serie draait voornamelijk om de “koude oorlog” en spionage en is meteen een groot succes.
Bergafwaarts voor Jan-Michael Vincent
Worstelend met dit grote succes en de bedragen die hij betaald krijgt gaat het bergafwaarts met de Airwolf acteur Jan-Michael Vincent. Vincent raakt verslaafd aan de drugs en alcohol en verschijnt steeds vaker dronken op de set. Dit heeft er toe geleid dat Vincent in 1986 te horen kreeg dat hij niet meer welkom was op de set van Airwolf en werd ontslagen. In 1987 wordt dan ook de gehele cast vervangen door nieuwe acteurs voor het vierde en tevens laatste seizoen van de hitserie.
Dit is nagenoeg het einde van de carrière van Vincent die bijna geen rol meer aangeboden krijgt.
Nog meer pech voor Airwolf acteur
Het noodlot slaat pas echt toe als Vincent in 1996 een zwaar auto ongeluk krijgt. De acteur breekt hierbij drie wervels in zijn nek en loopt onherstelbare schade op aan zijn stembanden. In 2008 moet de acteur wederom herstellen van een tweede auto ongeluk maar hier eindigt de pech nog steeds niet.
In 2012 loopt de Airwolf acteur een zware bloed vergiftiging aan zijn rechterbeen op door de heftige aderverkalking. De infectie is zo heftig dat de doktoren geen andere uitweg meer zien dan zijn been voor een groot gedeelte te amputeren. Artsen betwijfelen of Vincent het herstel zal overleven gezien zijn conditie en de ernst van de infectie. Volgepompt met pijnstillers gaat Vincent de strijd met de infectie aan en lijkt op te knappen.
Tijdens zijn herstel wordt Vincent een maand later getroffen door een tweede infectie aan zijn rechterbeen. Hierdoor zijn de artsen genoodzaakt nog een stuk van zijn been te amputeren.
De 74 jarige acteur woonde met zijn derde vrouw dichtbij Vicksburg, Mississippi en heeft moeten vechten om een dak boven zijn hoofd te houden. Vincent had namelijk een belastingschuld van $70.000 waar hij nog steeds aan afbetaalde.
Jan-Michael Vincent overleed op 10 februari 2019 aan de gevolgen van een zware hartaanval.