Alf is een Amerikaanse comedy die tussen 1986 en 1990 door de TROS werd uitgezonden.

De serie ging over een buitenaards wezen in de vorm van een pop tussen echte acteurs. Het was een groot succes in Amerika maar nog een groter succes in Europese landen zoals: Nederland, België, Duitsland en Polen. De serie telde 102 afleveringen verdeeld over 4 seizoenen en werd afgesloten met een tv-film. Omdat de serie vooral in Duitsland zo een groot succes was, werd de tv-film “Project ALF” daar zelfs in de bioscopen gedraaid.

De pop en het kostuum

Het buitenaardse wezen werd bedacht door poppenspeler Paul Fusco. De grote pop werd door drie mensen bestuurd. Fusco bewoog zelf de mond en een arm van Alf. Lisa Buckley, een tweede poppenspeler bewoog de tweede arm. De gezichtsuitdrukkingen werden door een derde persoon gedaan met een afstand bediening. Hiermee werden de ogen en oren van de pop bediend. Paul Fusco is inmiddels 66 jaar en is nog steeds actief in de filmwereld.

Paul Fusco de bedenker van ALF
Paul Fusco de bedenker van ALF

Omdat er ook scenes waren dat Alf echt rondliep, werd hier acteur Michu Meszaros voor ingehuurd. Meszaros die met zijn lengte van 84 centimeter op dat moment de kleinste man ter wereld was, speelde de hele serie in het kostuum wanneer Alf helemaal in beeld moest komen.

De man in het Alf pak
Michu Meszaros

De van oorsprong Hongaarse acteur werd ontdekt in het circus waar hij als entertainer en stuntman optrad. Hij viel meteen op door zijn opmerkelijke lengte en werd naar Amerika gehaald waar hij zijn carrière als acteur begon. Meszaros was ook te zien in een televisie reclame voor Pepsi. Hij speelde daarin met niemand minder dan Michael Jackson. Na de reclame bleven Meszaros en Jackson goede vrienden. Michu Meszaros overleed in 2016 op 76 jarige leeftijd.

Alf het verhaal

Het leven van de familie Tanner wordt overhoop gehaald wanneer er een UFO in hun garage neerstort. In de UFO zit het buitenaardse wezen Gordon Shumway van de planeet Melmak. De alien ontvluchtte zijn planeet in zijn ruimteschip omdat deze op het punt stond te ontploffen. Het gezin Tanner bestaande uit vader Willy, zijn vrouw Kate, dochter Lynn en zoon Brian besluiten het buitenaardse wezen in het gezin op te nemen en noemen hem Alf. Deze bijnaam ontstaat uit de afkorting “Alien Life Form” (buitenaardse Levens Vorm).

Hilarische situaties ontstaan in de tijd dat Alf aan de gewoontes moet wennen van deze planeet. Zo zijn bijvoorbeeld katten en poezen een delicatesse op de planeet Melmak. De kat van de familie Tanner “Lucky” is dan ook zijn leven niet zeker. Omdat er militairen en wetenschappers op zoek zijn naar de neergestorte “alien” moeten de Tanners Alf voor iedereen geheim zien te houden. Dit zorgt ook voor leuke situaties.

De Hoofdrollen

William “Willie” Francis Tanner is de vader van het gezin. Hij werkt als maatschappelijk werker en in zijn vrije tijd zit hij graag achter zijn 27mc radiozender. Zijn andere hobby is het verzamelen van model treinen. De rol werd gespeeld door acteur George “Max” Wright die eerder dit jaar (2019) op 75 jarige leeftijd overleed aan de gevolge van lymfeklierkanker.

Willie uit Alf
George “Max” Wright

Katherine “Kate” Daphne Halligan Tanner is de moeder van het gezin. Ze is afgestudeerd in de kunstgeschiedenis. Ze werkt soms bij als makelaar en heeft een passie voor gedichten. Deze rol werd gespeeld door Luanne “Anne” Ruth Schedeen. Schedeen stopte in 2001 met acteren en is tegenwoordig antiquair en binnenhuisarchitecte.

Luanne “Anne” Ruth Schedeen

Lynn Tanner is de dochter van Willie en Kate en ook het oudste kind. Lynn is een tiener en erg verlegen en onzeker. Alf probeert haar dan door de serie heen zelfvertrouwen te geven. Zo geeft hij Lynn bijvoorbeeld op voor een schoonheidswedstrijd. Lynn Tanner werd gespeeld door Andrea Hope Elson.

Andrea Hope Elson

Brian Tanner Is tot seizoen drie het jongste kind. Daarna krijgen Willie en Kate weer een kind. Brian en Alf zijn beste vrienden omdat hij ook het beste met het buitenaardse wezen op kan schieten. Brian werd gespeeld door Benjamin Gregory Hertzberg wiens carrière al op zes jaar begon toen hij een rolletje in het A-Team kreeg.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in