Als ik zing “Ik ben Beertje Colargol . . .” Herkent bijna iedereen wel meteen het liedje (in welke versie dan ook). Het liedje van Beertje Colargol is tegenwoordig bekender dan de boekenreeks en de poppenserie zelf. In de loop der tijd zijn verschillende versies van dit liedje (vaak niet echt heel beschaafd) bedacht en bezongen maar wie was dit kleine beertje nou eigenlijk?

LP van Beertje Colargol

Het beertje werd in 1960 door de Franse Olga Pouchine bedacht. Pouchine verzon de verhaaltjes voor haar zoontje. Een Franse uitgever brengt de verhaaltjes uit op langspeelplaat. Later zouden deze verhaaltjes ook in het Nederlands op plaat zijn uitgebracht.

Midden jaren 70 besluit Albert Barillé samen met de Poolse filmstudio Se-ma-for een poppenserie van Beertje Colargol te maken. Dit doet hij samen met de Poolse animator Tadeusz Wilkosz. De poppenserie was in die tijd een van de duurste series om te maken. Het kostte meer dan 100.000 Gulden voor 15 minuten. In de meest Engelse sprekende landen wordt het beertje bekend als Barnaby the Bear. In Canada kennen ze hem als Jeremy the Bear en in Nederland en België is het Beertje Colargol.

In Nederland verschijnen ook drie lp’s met de verhaaltjes over Colargol. Het liedje werd ingezongen door Janine van Elzakker die ook de stem van het beertje insprak. De rest van de stemmen werden ingesproken door Lies Westenburg, Paul Haenen, Netty Rosenfeld, Wim Schippers en Ton Hasebos. Paul Haenen en Wim Schippers zouden jaren later weer gaan samenwerken als Bert en Ernie in Sesamstraat.

Beertje Colargol als Barnaby the Bear

Het verhaal van Beertje Colargol

Het verhaal gaat over een beertje die heel graag zou willen zingen. Zijn ouders zijn hier niet blij mee want zij vinden dat beren niet horen te zingen. Bovendien zingt Colargol nog heel vals ook. Colargol ontmoet een prachtig zingende nachtegaal in het bos. De nachtegaal verteld Colargol dat je een fluitje kunt krijgen van de koning van de vogels. Hierdoor krijg een mooie stem en kun je heel mooi zingen. Met behulp van een vliegend tapijt gaat beertje Gorlagol op zoek naar de koning van de vogels. Hier beginnen de spannende avonturen van dit beertje. Zo wordt hij gevangen door een circus, meegesleurd door water naar de Noordpool en bezoekt hij zelfs de maan.

In Nederland werd de serie in de jaren 70 door de VPRO uitgezonden.

Beertje Corlagol en zijn vrienden

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in