Home Blog

Van Kooten en de Bie Cabaretier en schrijver Wim de Bie (83) Overleden

0
Wim de Bie

Cabaretier en schrijver Wim de Bie is op maandag 27 maart 2023 overleden op 83-jarige leeftijd. Het nieuws van zijn overlijden werd bekendgemaakt door de VPRO, de omroep waar hij decennialang programma’s voor maakte.

De Bie kampte al jaren met ernstige gezondheidsproblemen en zijn overlijden komt dan ook niet als een verrassing. Desondanks is het nieuws van zijn heengaan een schok voor velen die zijn werk bewonderden en van hem hielden.

Wim de Bie werd geboren op 17 mei 1939 in Den Haag. Hij begon zijn carrière als cabaretier in de jaren 60 en werd vooral bekend als lid van het duo Van Kooten en De Bie. Samen maakten zij satirisch theater en televisieprogramma’s voor de VPRO, waarbij zij met scherpe humor en maatschappijkritische inzichten de lachers op hun hand wisten te krijgen.

Het duo was vooral actief in de jaren 70, 80 en 90 en heeft in die tijd vele iconische programma’s gemaakt. Denk bijvoorbeeld aan De Tegenpartij, waarin zij de draak staken met de Nederlandse politiek en met name de populistische partijen op de hak namen. Maar ook Keek op de Week, waarin zij wekelijks het nieuws van de week doornamen en daar hun eigen, scherpe commentaar op gaven.

Naast zijn werk met Van Kooten, was Wim de Bie ook actief als schrijver en maakte hij ook solo programma’s voor de VPRO. Zo schreef hij de romans Het groot bescheurboek en De vrouw in het maanlicht en maakte hij het programma Bie’s Warboel, waarin hij op geheel eigen wijze verschillende onderwerpen besprak.

Wim de Bie was niet alleen een bijzonder getalenteerd en geestig man, maar ook een man met een groot hart. Hij zette zich in voor verschillende goede doelen en was betrokken bij de maatschappij. Hij zal dan ook door velen worden gemist.

Bruce Willis Gaat Hard Achteruit – Herkent Soms Eigen Moeder Niet Meer

0
Bruce Willis
Bruce Willis

De mentale gezondheid van Amerikaanse acteur Bruce Willis gaat hard achteruit. Dit blijkt uit een interview die de Duitse krant Bild had met Wilfried Gliem, een oom van Bruce Willis. Volgens Gliem wordt het steeds moeilijker om nog een redelijk normaal gesprek met de acteur te voeren. Ook heeft de moeder van Bruce Willis, Marlene Willis, steeds vaker het gevoel dat haar zoon haar niet eens meer herkent. Ook reageert de acteur regelmatig agressief in gesprekken. Aldus Gliem

Bruce Willis heeft op 16 februari de diagnose frontotemporale dementie gekregen, wat voor veel schok zorgde in de filmwereld. De ster van ‘Die Hard’ had al een tijdje last van deze ziekte en het nieuws werd bekendgemaakt door in een officiële verklaring van zijn familie.

Volgens de Britse krant Daily Mail begonnen de symptomen twee jaar geleden bij Bruce Willis zichtbaar te worden. Mensen die aanwezig waren tijdens de opnames waarbij de acteur aanwezig was, merkten al snel dat er iets niet klopte.

Pluk van de Petteflet: Een Kinderboek dat Generaties Blijft Betoveren

0
Pluk van de Petteflet
Annie M.G. Schmidt schrijfster van Pluk van de Petteflet
Annie M.G. Schmidt

Pluk van de Petteflet is een kinderboek geschreven door de bekende Nederlandse schrijfster Annie M.G. Schmidt. Het boek is voor het eerst gepubliceerd in 1971 en sindsdien is het een geliefde klassieker geworden onder kinderen van alle leeftijden. Pluk van de Petteflet is een verhaal dat blijft betoveren en inspireren, dankzij de tijdloze boodschap en de prachtige illustraties van Fiep Westendorp.

Het verhaal draait om Pluk, een jongetje dat in een torenkamer woont. Hij voelt zich eenzaam en besluit op zoek te gaan naar nieuwe vrienden. Pluk ontdekt al snel dat de dieren in de stad ook eenzaam zijn en hij besluit hen te helpen. Samen met de dieren gaat Pluk op avontuur en beleeft hij allerlei spannende en grappige momenten.

Een van de redenen waarom Pluk van de Petteflet zo’n populaire kinderboek is geworden, is de manier waarop het boek verschillende thema’s aansnijdt. Het gaat niet alleen over vriendschap en avontuur, maar ook over de waarde van natuur en het belang van verantwoordelijkheid nemen. Het boek leert kinderen dat ze verantwoordelijk zijn voor hun omgeving en dat het hun taak is om de wereld om hen heen mooier te maken.

Naast de mooie boodschap, zijn de illustraties van Fiep Westendorp een belangrijk onderdeel van het succes van Pluk van de Petteflet. Westendorp heeft de personages en de omgeving op een prachtige manier tot leven gebracht en haar illustraties zijn net zo belangrijk geworden als het verhaal zelf.

Het boek heeft niet alleen veel fans onder kinderen, maar ook volwassenen koesteren warme herinneringen aan Pluk van de Petteflet. Het verhaal is zo tijdloos en universeel dat het generatie na generatie blijft aanspreken. Het boek heeft ook geleid tot een film en een theatervoorstelling, waardoor het nog meer mensen heeft weten te bereiken.

Voor ouders die op zoek zijn naar een boek om voor te lezen aan hun kinderen, is Pluk van de Petteflet een uitstekende keuze. Het is een boek dat kinderen helpt te leren over vriendschap, verantwoordelijkheid, en het belang van natuur. Het verhaal zal kinderen betoveren en inspireren, en de prachtige illustraties van Fiep Westendorp zullen zeker hun verbeelding prikkelen.

In conclusie, Pluk van de Petteflet is een tijdloze klassieker die nog steeds relevant is in de moderne tijd. Het is een verhaal dat kinderen zal betoveren en hen zal leren over belangrijke thema’s zoals vriendschap, verantwoordelijkheid, en het belang van natuur. Het boek heeft zijn weg gevonden naar de harten van vele lezers en zal nog vele jaren een geliefde favoriet blij

Silas – De populaire Duitse serie uit de jaren 80

0
Silas

Silas was een spannende Duitse jeugdserie die in 1981 door de ZDF werd uitgezonden.

De miniserie was gebaseerd op het Deense jeugdboek “Silas og den sorte hoppe” geschreven door Cecil Bødker. Hoewel de hele serie werd opgenomen in Normandië, Frankrijk, wordt in de serie alleen Duits gesproken.

De serie was zo populair dat het ook in landen zoals Nederland en België goed bekeken werd.

Silas het verhaal

Silas (Patrick Bach) wordt op hele jonge leeftijd door zijn ouders verkocht aan het circus. Omdat hij daar gevaarlijke stunts moet doen en wordt bedreigd door de directeur besluit hij te ontsnappen. Onderweg komt hij Godik tegen die hem helpt zijn gestolen paard terug te vinden. Samen ontmoeten zij het weesmeisje Jenny waar ze nog meer spannende avonturen mee beleven.

Silas
Patrick Bach als Silas

Tita Tovenaar – De eerste uit 1972 blijft toch de leukste

0
Tita Tovenaar

“Dan doe ik dit… En alles staat stil” en hoewel er verschillende versies zijn uitgebracht blijft de Tita Tovenaar uit 1972 voor mij toch de leukste.

De NOS bracht Tita Tovenaar in 1972 voor het eerst op TV. En ook al duurde elke aflevering maar rond de vijf minuten, je zat toch elke avond tussen 18:45 en 18:55 klaar voor de volgende aflevering. Na de beroemde zin “Dat zien we morgen dan wel weer” wist je dat het tijd was om naar bed te gaan.

Tita Tovenaar
Ton Lensink als Tita Tovenaar
Ton Lensink

Het verhaal van Tita Tovenaar

Tika (Maroesja Lacunes) is de dochter van een tovenaar en woont met haar vader in een luchtkasteel. Tita Tovenaar (Ton Lensink 1922 – 1997) is de vader van Tika en is een grote maar verstrooide tovenaar. Tika leert soms wat toveren van haar vader maar dit gaat niet zo snel omdat haar vader vaak veel te druk is en dingen vergeet.

Tika kan wel mensen en dingen stil zetten als ze in haar handen klapt. Ook kan ze goudstukken toveren met haar toverfluit en vliegen op een bezem. Verder woont er ook nog een toveraap die Tato heet en twee Grobbebollen (Geeltje en Groentje). Geeltje heeft een hele hoge stem en Groentje heeft een lage stem en praat heel sloom. Ze eten vaak met z’n allen Tita tovertaart en drinken ze vaak Tita toverthee.

Grobbenbollen
De Grobbebollen

Tika en haar vader beleven vaak de gekste avonturen op de grond als ze zichzelf naar beneden toveren of springen uit het luchtkasteel. Op de grond komen ze dan ook in aanraking met verschillende mensen zoals: het heertje, de agent en het boertje.

Tita Tovenaar werd door de NOS uitgezonden tussen 1972 en 1974 en waren verhalen van rond de 25 minuten opgedeeld in filmpjes van 5 minuten. Dit werd elke avond tussen 18:45 en 18:55 uitgezonden. Later in 1988 zijn deze samengevoegd en herhaald in het weekend. Ook werd de zin “Dat zien we morgen dan wel weer” vervangen door “Dat zien we de volgende keer wel weer”.

Maroesja Lacunes 1972 – heden

Weetjes

In 2008 worden er door het Efteling theater 13 nieuwe afleveringen gemaakt met andere acteurs en door de AVRO uitgezonden. Door het succes worden er in 2009 nog eens 13 afleveringen gemaakt. Bekijk een filmpje van de opening van de Efteling uit 1952 . . .

De opa van Tika die wel eens langs kwam in zijn zwarte boekenkist, was in het echt 13 jaar jonger dan zijn “zoon” Tita Tovenaar (Ton Lensink).

De uitstapjes naar de grond werden gefilmd in Hilversum. De opnames van in het luchtkasteel gebeurde in de studio.

Het “Tante Truus” verhaal werd gedeeltelijk gefilmd op de Zaanse Schans en in het kruideniers winkeltje van de Albert Heijn.

Erwtensoep van oma – Op de ouderwetse manier gemaakt

0
Erwtensoep van oma
Erwtensoep van oma

Erwtensoep van oma is niet het makkelijkste of het snelste recept. Oma was hier best een paar uurtjes zoet mee maar het resultaat was dan ook om je vingers bij af te likken. Een heerlijke en stevige maaltijdsoep om ook echt trots op te zijn wanneer hij goed gelukt is. Ik vroeg me wel eens af wat het verschil was tussen snert en erwtensoep omdat oma de ene keer snert zei en de andere keer erwtensoep. Schijnbaar wist ze dit zelf ook niet want als ik het vroeg lachte ze een beetje. Ze zei dan als het net klaar is heet het erwtensoep en morgen als de lepel rechtop blijft staan is het snert.

Benodigdheden en ingrediënten

Varkenspoten
  • Tijd! oma was hier wel een halve dag zoet mee
  • Een flinke soeppan
  • 2 varkenspoten (ja echt 2 varkenspoten). Dit was waarschijnlijk ook de rede dat we bij het trekken van de bouillon niet in de keuken mochten komen. Als we dit als kind hadden gezien zouden we waarschijnlijk nooit een hap snert gegeten hebben.
  • 500 gram spliterwten
  • 1 pakje roomboter
  • 1 kleine knolselderij (in dobbelsteen blokjes)
  • 1 winterpeen (In plakjes of blokjes)
  • 2 flinke uien (gesnipperd)
  • 1 teentje knoflook (gesnipperd)
  • 3 aardappelen (in dobbelsteen blokjes)
  • 2 flinke schouderkarbonade
  • 2 flinke speklappen
  • 1 flinke prei of 2 kleintjes (in halve ringen)
  • 2 runderbouillon tabletten
  • 2 groentebouillon tabletten
  • 2 laurierblaadjes
  • 5 takjes bladselderij
  • 4 tot 5 peperkorrels
  • een flinke rookworst
  • zwarte peper (vers gemalen bij voorkeur)
  • zout

Om erbij te serveren

  • roggebrood of volkoren stokbrood
  • pakje katenspek of ontbijtspek (in plakjes)

Bereiding van de erwtensoep

Schuimspaan

Laat de schouderkarbonaden en de speklappen eerst op kamertemperatuur komen. Waarom dit zo belangrijk is lees je uitgebreid in oma’s recept voor draadjesvlees.

Smelt een flinke klont roomboter (ongeveer 25 gram) in de soeppan en bak hier de speklappen en de schouderkarbonaden even aan tot ze bruin zijn. Voeg nu een liter heet water toe en leg de varkenspoten in de pan. Ja, dit ziet er voor sommige mensen onsmakelijk en afstotelijk uit maar de varkenspoten geven juist de originele nostalgische smaak aan de erwtensoep van oma. Breng dit rustig aan de kook en schep het schuim van de bouillon af met een schuimspaan.

Was de spliterwten in een vergiet en voeg deze toe aan de (schuimvrije) Bouillon. Was de groente in een vergiet en voeg deze samen met de blokjes knolselderij en aardappel toe aan de bouillon. Snipper de ui en de knoflook en doe deze ook erbij. Verkruimel ook de rund- en groentebouillon tabletten boven de pan. Voeg nu ook de peperkorrels en de laurierblaadjes toe. Doe nog een liter warm water in de pan en breng dit weer rustig aan de kook.

Zet nu het vuur laag en laat het minimaal 2 uur zacht pruttelen. Vergeet niet regelmatig de erwtensoep om te scheppen.

Knolselderij
Knolselderij

Haal nu de varkenspoten uit de soep en snijd het vlees van de poten in kleine stukjes . Tevens haal je nu ook de schouderkarbonade, de speklappen en de laurierblaadjes uit de pan. Laat de speklappen en de schouderkarbonaden even afkoelen. Snijd dan het bot uit de karbonaden en snijd het vlees in kleine stukjes. Gooi het karbonadevlees en het vlees van de poten weer terug in de pan. Snijd van de speklapjes blokjes en bak deze weer krokant met een klein klontje boter of olie in een andere pan. Hak intussen grof de bladselderij en voeg dit samen met de blokjes krokante speklapjes weer terug in de pan. Voeg naar smaak nog wat gemalen zwarte peper en zout toe. Laat de erwtensoep van oma nog even 10 tot 15 minuten door pruttelen en vergeet niet regelmatig te roeren.

Laat de soep afkoelen en zet dit bij voorkeur een nacht (in de winter) afgesloten in de vrieskoude schuur. Wanneer je een grote koelkast hebt kun je het uiteraard daar ook bewaren maar laat de erwtensoep eerst goed afkoelen. Wanneer de soep goed is afgekoeld kun je nu ook een gedeelte invriezen. Je hebt immers een grote pan.

Serveer de soep de volgende dag. Bereid dan ook pas de rookworst volgens de verpakking en snijd dit in dunne plakjes. Doe de rookworst door de soep tijdens het verwarmen of serveer in de kommen. Snijd de roggebrood in puntjes of plakjes en beleg deze met de katenspek of ontbijtspek. Eet smakelijk.

Tips

  • Houd de soep tijdens het bereiden goed in de gaten dat deze die aanbrand op de bodem en blijf regelmatig roeren
  • Erwtensoep is de volgende dag altijd het lekkerst
  • Vries nooit de soep in met de rookworst. Serveer deze altijd het laatst in de soep of kommen.
  • Oude kaas is ook lekker op roggebrood of stokbrood bij erwtensoep. Je kunt het natuurlijk ook allemaal combineren
Erwtensoep van oma met broodjes
Eet smakelijk

Bekijk ook het recept van oma’s draadjesvlees, oma’s heerlijke hachee of de stoofaal van oma.

Wijdbeens Report op bezoek bij Martin Gaus

0
Wijdbeens

Wijdbeens Report was een onderdeel van de André van Duin Show waarin André als het typetje Wijdbeens verslag deed bij evenementen. Later ging Wijdbeens ook bij bekende Nederlanders langs.

In deze hilarische aflevering van Wijdbeens Report gaat André bij de grote dierenvriend en kenner Martin Gaus op bezoek.

Wijdbeens Report

“Live” Herdenking van Lisa Marie Presley 22-01-2023

0

Volg hier de livestream waarin Lisa Marie Presley naar haar laatste rustplaats zal worden gebracht. Vanuit het landgoed Graceland van haar vader Elvis Presley.

Update: Inmiddels is de dienst beëindigd. U kunt de dienst nog wel gewoon bekijken, hij is dus niet meer live.

Petje Pitamientje – Stom he hij vond het gewoon lekker

0
Petje Pitamientje

Petje Pitamientje was een van de kinderreclame helden uit de jaren 80. In 1984 werd de toen drie en een halve jaar oude Laurens Bon uit 250 kinderen geselecteerd om de Tv reclame voor Calvé pindakaas te doen.

Laurens was naar eigen zeggen nogal eigenwijs tijdens de opnames en sprak zijn tekst zo vaak verkeerd uit dat de reclame makers het maar zo gelaten hebben. De legendarische zin moest zijn “Mijn moeder zegt dat het goed voor me is omdat er zoveel vitamientjes in zitten. Stom hè? Ik vind het gewoon lekker.” In zijn kinderlijke taal werd ‘Gewoon’ ‘woon’ en sprak hij vitamientjes uit als ‘pitamientjes’. Dit gaf hem al snel de bijnaam “Petje Pitamientje” ook mede dankzij zijn eigenwijze petje.

In 2006 is Laurens weer te zien in een reclame voor het 25 jarig jubileum van de supermarkt keten C1000.

Inmiddels is Laurens Bon 42 jaar en ziet hij er zo uit

Petje Pitamientje
Laurens Bon februari 2022
Laurens Bon april 2022
Petje Pitamientje
Laurens Bon met zoontje september 2020
Petje Pitamientje
Laurens Bon december 2019
Petje Pitamientje
Laurens Bon met zoontje augustus 2019

De eerste Calimero was een wit kuikentje uit een reclame

0
De eerste Calimero

De eerste Calimero werd in 1963 voor het eerst getekend door de Italiaanse tekenaar Toni Pagot. Calimero heeft zijn naam te danken aan de kerk San Calimero in Milaan waar Toni Pagot getrouwd is.

Pagot tekende de originele Calimero voor een wasmiddelreclame waarin is te zien dat Calimero niet zwart werd geboren maar heel vies werd toen hij in een plas viel. Later wordt hij weer schoongewassen met het desbetreffende wasmiddel.

De eerste Calimero