Cagney & Lacey is een Amerikaanse politie serie die tussen 1982 en 1988 in Amerika werd uitgezonden door de televisiezender CBS. In Nederland wordt de serie uitgezonden door de VARA.

De serie draaide om de twee vrouwelijke rechercheurs Christine Cagney (Sharon Gless) en Mary-Beth Lacey (Tyne Daly). Samen bestrijden ze de misdaad voor het fictieve 14e district in Manhatten, New York.

Mary-Beth Lacey

Rechercheur Mary-Beth Lacey (Daly) is getrouwd met Harvey Lacey (Tony La Torre). Samen hebben ze twee kinderen, Harvey Lacey, Jr. en Michael Lacey. Het huwelijk komt weleens onder druk te staan door de bezorgdheid van Harvey.

De rol van rechercheur Lacey werd gespeeld door actrice Tyne Daly. Daly speelt deze rol in de gehele serie en in alle films inclusief de pilot. Tyne Daly ontving voor haar rol in Cagney & Lacey zes Emmy en vier Golen Globe Awards.

Christine Cagney

Rechercheur Christine Cagney is een vrouw alleen en ietwat losgeslagen in haar privé leven. Cagney is wat rustiger en terughoudender dan haar collega Mary-Beth. Toch weet ze in alle situaties haar mannetje wel te staan.

In tegenstelling tot Lacey wordt de rol van Christine Cagney door drie verschillend actrices gespeeld. In de ruim twee uur durende pilot wordt de rol namelijk gespeeld door Loretta Jane Swit. Ook speelde Swit op dat moment in de oorlogserie MASH als Major Margaret “Hot Lips” Houlihan.

Cagney & Lacey

Loretta Swit zou niet in de serie verschijnen. De producenten van de serie MASH verboden haar contractbreuk te plegen.

Cagney & Lacey

De pilot wordt zo goed ontvangen bij het publiek dat er besloten wordt om van start te gaan met het eerste seizoen van Cagney & Lacey. Loretta Swit wordt vervangen door actrice Meg Foster in de rol van Christine Cagney. Echter na zes afleveringen geven de producenten aan niet verder te willen met Foster. Dit omdat de producenten bang waren dat Meg Foster te “Gay” over zou komen. Foster’s manier van acteren zou de indruk wekken dat ze wel eens lesbisch zou kunnen zijn. De producenten waren bang dat dit niet goed bij het publiek zou vallen.

Sharon Gless

Uiteindelijk met de start van het tweede seizoen van Cagney & Lacey wordt de rol van rechercheur Christine Cagney gespeeld door Sharon Gless. Gless blijft dan ook in de rol van Cagney tot en met het laatste seizoen zeven. Ook in de vier volgende speelfilms na de serie blijft Sharon Gless in de rol van rechercheur Cristine Cagney

Reünie Cagney & Lacey

In 2007 worden beide actrices uitgenodigd bij de Graham Norton Show.

Cagney & Lacey

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in