Calimero werd al voor het eerst getekend in 1963 door de Italiaanse tekenaar Toni Pagot. Het kuiken was voor het eerst te zien in een wasmiddelreclame (AVA).
Het leuke kuikentje met die grote eierenschaal op zijn hoofd werd al snel wereldberoemd. Ook in Nederland werd dit kuikentje met liefde ontvangen. Doordat het kuikentje gezien zijn kleine formaat vaak het mikpunt is van pesterijen (meestal door Pieter Eend) ontstaat de zeer bekende uitspraak “Zij zijn groot en ik is klein en dat is niet eerlijk, oh nee”. Calimero wordt zo een begrip in Nederland dat zelfs het woord “Calimerocomplex” wordt opgenomen in het Dikke Van Dalen woordenboek. Het omschrijft iemand die zich niet serieus genomen voelt door zijn lengte.
In Japan wordt er tussen 1974 en 1975 een nieuwe serie van Calimero gemaakt. Deze versie werd voornamelijk in de jaren 70 en 80 door de TROS uitgezonden. In de jaren 80 wordt Calimero vooral uitgezonden in het kinderprogramma “Rosco Leest Voor”. Dit programma van poppenspeler Ton Hasebos werd gepresenteerd door een pop in de vorm van een hond genaamd Rosco. Later werd er ook een pop van Calimero gemaakt die het kinderprogramma samen met Rosco zou gaan presenteren.
In 1992 wordt de serie opnieuw bewerkt en in een wat moderner jasje gestoken. Zo komen er nieuwe typetjes bij en heeft Calimero zelfs een computer en een skatebord.
Het kuikentje wordt in 2014 weer opnieuw bewerkt. Ditmaal wordt het een 3D computer animatie die voor het eerst op Z@ppelin wordt uitgezonden.