Op 2 april 1978 start de Amerikaanse televisie zender CBS met de eerste uitzending van de Tv serie Dallas. De serie ging voornamelijk over de familie Ewing die hun fortuin verdienden in de olie industrie. Er werden in totaal 357 afleveringen uitgezonden verdeeld over maar liefst 14 seizoenen. De serie liep in Amerika tot 3 mei 1991 en daarmee staat Dallas op de 10e plaats als langstlopende  Amerikaanse Tv serie.

Dallas in andere landen

In Nederland begint de AVRO in 1979 met 5 proefafleveringen (Seizoen 1) van Dallas. Na een rechtszaak met de TROS om de uitzendrechten gaat de AVRO op 20 maart 1981 van start met seizoen 2 van de succesvolle serie. Het was dan ook dat de serie op zijn hoogtepunt ruim 7 miljoen kijkers trok.

Op 27 september 1984 besluit de AVRO te stoppen met de serie. Ondanks dat er nog ruim zo een 3,5 miljoen mensen keken wilde de AVRO een andere weg in slaan op de Nederlandse televisie. De aflevering “End Game” was in Nederland de laatste aflevering (161) die werd uitgezonden.

In Belgiƫ werd de serie wel helemaal uitgezonden door de BRT op donderdagavond. Ook kon men de serie helemaal volgen op de Engelse BBC of de Duitse zender ARD. Ook pakt RTL4 in 1989 de draad weer op en zend de serie in zijn geheel uit.

Wereldwijd is de serie een groot succes en staat als voorbeeld aan andere hitseries zoals Falcon Crest en Dynasty. De hoofdrolspeler Larry Hagman die JR Ewing in de serie speelde zou ruim 100 miljoen dollar hebben verdiend met de serie Dallas.

Dallas

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in