De Familie Knots was een 21 delige jeugdserie dat door de NCRV tussen 1980 en 1984 werd uitgezonden.

Een kloddertje roze hier. Ouwe zemelaar! Wat een leuk spelendingetje. Hands up, makker. Allemaal zeer herkenbare zinnen uit de familie Knots die bij iedereen wel zijn blijven hangen.

e bedenker van deze geweldige jeugdserie is Hetty Heyting die zelf ook verschillende typetjes speelt waaronder de excentrieke “Tante Til”. Ook schreef Heyting de laatste zes delen van Oma Fladder en zong ze de Nederlandse intro in van Vrouwtje Theelepel.

Het verhaal achter De Familie Knots

Opa Knots uit De Familie Knots
Opa Knots

Opa en oma Knots

De Familie Knots woont boven een stripboeken winkel. Hier kun je oude stripboeken tegen een kleine vergoeding ruilen. Vroeger werd er in tweedehands spulletjes gehandeld en was de winkel van “opa” Herman Knots. Daarom staat er ook Fam. H. Knots op het raam van de winkel. Tegenwoordig is het een ruilwinkel voor stripboeken en levert het bijna niets meer op. Opa Knots moppert veel en heeft een hekel aan kinderen. Zijn vrouw “oma” Johanna Knots noemt hem dan ook dikwijls “ouwe zemelaar”.

Oma Knots is een lieve vrouw met de beste bedoelingen alleen maakt ze een potje van het huishouden. Ook laat oma vaak dingen vallen en snapt niets van koken. Opa roept dan ook vaak “mens wat ben je toch onhandig”.

Oma Knots

Tante Til en Onkel X

Tante Til uit De Familie Knots
Tante Til

De dochter van opa en oma Knots is Mathilde Knots (“Tante Til”). Tante Til is een kunst schilderes en eigenlijk de kostwinnaar van de familie. Zo een schilderijtje levert al snel zo een “slordige duizend piekjes op” zoals ze zelf zegt. Tante til is een zeer opvallende dame met haar roze zonnebril in de vorm van hartjes en haar roze jurk. Ook heeft ze een speciale gave. Ze kan namelijk met haar roze verf iemand een visioen laten krijgen om die persoon weer op het rechte pad te krijgen of om een probleem op te lossen.

Tante Til is getrouwd met Frederik. Frederik was tien jaar lang glazenwasser maar door een val van een ladder is hij werkeloos. Doordat hij 422 ramen heeft gelapt bij een politiebureau denkt hij nu alles te weten over het “speurwerk”. Hij noemt zichzelf dan ook “Onkel X” en waant zich een meester detective. Bekende uitspraken van Onkel X zijn “wat is de code?” en “hands up, makker”.

Onkel X
Onkel X

Hansje en meester Arend Vogel

Hansje is het (achter) nichtje van de familie en werkt beneden in de winkel. Naast het werken in de winkel volgt Hansje ook een avondschool omdat ze spijt heeft nooit haar middelbare school te hebben afgemaakt. Hansje is verliefd op leraar Arend Vogel die in overspannen toestand de school is uitgelopen en nu een kamer op zolder huurt bij de familie Knots. Arend vindt zichzelf vrij hip maar komt dikwijls wat ouderwets uit de hoek. Hansje laat hem dat regelmatig op een subtiele manier weten.

Dan hebben we nog neef Herbert. Hoewel neef Herbert ambtenaar is, blijft hij in zijn hart nog een kind. Hij is gek op cadeautjes en zoals hij zelf altijd zegt, “spelendingetjes”.

Arend Vogel en Hansje
Arend Vogel en Hansje

De Voice-over van De Familie Knots

Zoals bij meerdere series was er ook bij de familie Knots een vertel stem om de scenes aan elkaar te verbinden. “Ondertussen . . . In de keuken” of “Beneden in de winkel” waren twee van de zinnen die je ook regelmatig hoorde. Het typerende van de voice-over stem was dat de personages in de serie hem ook konden horen. Vaak werd er naar boven gekeken of zelfs gereageerd als de stem aan het woord was.

Rolverdeling

Hoewel er best veel typetjes waren in De Familie Knots werden ze bijna allemaal maar door drie acteurs gespeeld. Alleen voor de rol van Aaf Klaver was een aparte actrice namelijk Carolien van den Berg.

Hetty Heyting speelde:

 • Tante Til
 • Oma Knots
 • Hansje

Jan-Simon Minkema speelde:

 • Opa Knots
 • Frederik / Onkel X
 • Arend Vogel
 • Henk de Bruin (gastpersonage)
 • Belastinginspecteur de Wit (gastpersonage)

Marnix Kappers speelde:

 • Neef Herbert
 • Buurvrouw Pronk (gastpersonage)
 • Vader Vogel (gastpersonage)
 • PTT-man (gastpersonage)
 • Dokter Frank Herman (gastpersonage)
 • Marius Movie (gastpersonage)
 • Manus Franssen (gastpersonage)
 • Dokter Kruimel (gastpersonage)
 • Meneer van der Pol (gastpersonage)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in