De lachende presentator. Wie kent het filmpje niet? De presentator Erik Hartman die in de talkshow Boemerang schaamteloos zijn gasten uitlacht en daarna ontslagen wordt.

Het filmpje van de lachende presentator is zo bekend geworden dat het de hele wereld is over gegaan. Wat alleen nog steeds heel veel mensen niet weten is dat het niet echt is. Het gaat hier namelijk om een meesterlijke sketch.

In de Gloria

Hoewel de sketch doet vermoeden dat het hier om een talkshow uit de jaren 80 gaat is niets minder waar. De talkshow Boemerang heeft namelijk nooit echt bestaan maar kwam uit het satirische programma In de Gloria. Dit Vlaamse programma werd tussen 2000 en 2001 uitgezonden op Canvas en was voornamelijk een parodie op reality-tv. In de Gloria was een productie van Woestijnvis en telde 20 afleveringen over 2 seizoenen.

Erik Hartman uit de Lachende Presentator van Boemerang
Presentator Erik Hartman gespeeld door Tom van Dyck

De sketch verteld het verhaal van talkshowhost Erik Hartman (Tom Van Dyck) die tijdens zijn talkshow Boemerang vreselijk in de lach schiet. Het programma zou gaan over medische missers waardoor een van zijn gasten (gespeeld door Lucas Van Den Eynde) een belachelijke hoge stem had overgehouden na een mislukte operatie. Telkens wanneer de gast aan het woord is schiet de talkshowhost schaamteloos in de lach wat niet in dank wordt afgenomen door het publiek en de andere gasten. De presentator Erik Hartman zou dan ook na deze uitzending ontslagen zijn.

Lucas van den Eynde uit de Lachende Presentator van Boemerang
Een van de gasten die werd uitgelachen gespeeld door Lucas Van Den Eynde
Jay Leno van The Tonight Show
Jay Leno van The Tonight Show

Boemerang Internationaal

Doordat de sketch zo goed in elkaar was gezet mede dankzij het publiek, wordt het in andere landen ook opgepikt en voor echt aangezien. Zo wordt de lachende presentator ook opgemerkt in de Verenigde Staten waar ook wordt gedacht dat Boemerang een echte talkshow is. In The Tonight Show gepresenteerd door Jay Leno werd de sketch besproken alsof het hier om een echt talkshowprogramma ging.

Ook in Nederland kwam pas echt in 2007 duidelijkheid. In het programma TV-Show op reis met Ivo Niehe werd duidelijk dat het hier om een sketch ging. Ook waren er twee acteurs uit het programma uitgenodigd om dit verhaal te bevestigen.

De lachende presentator

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in