De oudste Nederlandse film die nog bewaard is gebleven heet “De mésaventure van een Fransch heertje zonder pantalon aan het strand te Zandvoort”. Een oudere volledige Nederlandse film bestaat dus niet meer.

De film werd geregisseerd door Albert en Willy Mullens. De broers waren met hun productiebedrijf in begin 1900 de eerste belangrijke filmproducenten van Nederland. “De mésaventure van een Fransch heertje zonder pantalon aan het strand te Zandvoort” werd op 22 juli 1905 op Zandvoort opgenomen en nam een dag in beslag.

De oudste Nederlandse film

Het verhaal achter de oudste Nederlandse film

De film gaat over een Franse toerist die op een strandstoel op het strand een krant aan het lezen is. Wanneer de in slaap gevallen toerist wakker schrikt ziet hij dat de stoel midden in het water staat door de vloed. Snel trekt de man zijn schoenen, sokken en broek uit en probeert uit het water te komen. Echter een politieman ziet de man zonder broek en denkt dat het een nudist is.

De toerist probeert te ontkomen en wordt achterna gezeten door de agent en een horde woedende mensen. Zelfs het verkleden als vrouw helpt de toerist ook niet en hij wordt uiteindelijk in de kraag gevat.

Weetjes

Het publiek werd tijdens de opnames van de oudste Nederlandse film doelbewust zoveel mogelijk gefilmd. Dit werd gedaan in de hoop de iedereen massaal naar de bioscoop zou gaan om zichzelf te zien.

Twee dagen na de opnames plaatsten verschillende kranten een artikel over de film alsof het echt gebeurd zou zijn. Nu wordt gedacht dat dit een reclamestunt zou zijn geweest. Een andere film die van deze reclame techniek gebruik maakte was “The Blair Witch Project”.

De mésaventure van een Fransch heertje zonder pantalon aan het strand te Zandvoort is niet de oudste Nederlandse film. Dit is “Gestoorde hengelaar” welke in 1896 gemaakt werd door M.H. Laddé. Van deze film is helaas niets bewaard gebleven.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in