Erwtensoep van oma

Erwtensoep van oma is niet het makkelijkste of het snelste recept. Oma was hier best een paar uurtjes zoet mee maar het resultaat was dan ook om je vingers bij af te likken. Een heerlijke en stevige maaltijdsoep om ook echt trots op te zijn wanneer hij goed gelukt is. Ik vroeg me wel eens af wat het verschil was tussen snert en erwtensoep omdat oma de ene keer snert zei en de andere keer erwtensoep. Schijnbaar wist ze dit zelf ook niet want als ik het vroeg lachte ze een beetje. Ze zei dan als het net klaar is heet het erwtensoep en morgen als de lepel rechtop blijft staan is het snert.

Benodigdheden en ingrediënten

Varkenspoten
  • Tijd! oma was hier wel een halve dag zoet mee
  • Een flinke soeppan
  • 2 varkenspoten (ja echt 2 varkenspoten). Dit was waarschijnlijk ook de rede dat we bij het trekken van de bouillon niet in de keuken mochten komen. Als we dit als kind hadden gezien zouden we waarschijnlijk nooit een hap snert gegeten hebben.
  • 500 gram spliterwten
  • 1 pakje roomboter
  • 1 kleine knolselderij (in dobbelsteen blokjes)
  • 1 winterpeen (In plakjes of blokjes)
  • 2 flinke uien (gesnipperd)
  • 1 teentje knoflook (gesnipperd)
  • 3 aardappelen (in dobbelsteen blokjes)
  • 2 flinke schouderkarbonade
  • 2 flinke speklappen
  • 1 flinke prei of 2 kleintjes (in halve ringen)
  • 2 runderbouillon tabletten
  • 2 groentebouillon tabletten
  • 2 laurierblaadjes
  • 5 takjes bladselderij
  • 4 tot 5 peperkorrels
  • een flinke rookworst
  • zwarte peper (vers gemalen bij voorkeur)
  • zout

Om erbij te serveren

  • roggebrood of volkoren stokbrood
  • pakje katenspek of ontbijtspek (in plakjes)

Bereiding van de erwtensoep

Schuimspaan

Laat de schouderkarbonaden en de speklappen eerst op kamertemperatuur komen. Waarom dit zo belangrijk is lees je uitgebreid in oma’s recept voor draadjesvlees.

Smelt een flinke klont roomboter (ongeveer 25 gram) in de soeppan en bak hier de speklappen en de schouderkarbonaden even aan tot ze bruin zijn. Voeg nu een liter heet water toe en leg de varkenspoten in de pan. Ja, dit ziet er voor sommige mensen onsmakelijk en afstotelijk uit maar de varkenspoten geven juist de originele nostalgische smaak aan de erwtensoep van oma. Breng dit rustig aan de kook en schep het schuim van de bouillon af met een schuimspaan.

Was de spliterwten in een vergiet en voeg deze toe aan de (schuimvrije) Bouillon. Was de groente in een vergiet en voeg deze samen met de blokjes knolselderij en aardappel toe aan de bouillon. Snipper de ui en de knoflook en doe deze ook erbij. Verkruimel ook de rund- en groentebouillon tabletten boven de pan. Voeg nu ook de peperkorrels en de laurierblaadjes toe. Doe nog een liter warm water in de pan en breng dit weer rustig aan de kook.

Zet nu het vuur laag en laat het minimaal 2 uur zacht pruttelen. Vergeet niet regelmatig de erwtensoep om te scheppen.

Knolselderij
Knolselderij

Haal nu de varkenspoten uit de soep en snijd het vlees van de poten in kleine stukjes . Tevens haal je nu ook de schouderkarbonade, de speklappen en de laurierblaadjes uit de pan. Laat de speklappen en de schouderkarbonaden even afkoelen. Snijd dan het bot uit de karbonaden en snijd het vlees in kleine stukjes. Gooi het karbonadevlees en het vlees van de poten weer terug in de pan. Snijd van de speklapjes blokjes en bak deze weer krokant met een klein klontje boter of olie in een andere pan. Hak intussen grof de bladselderij en voeg dit samen met de blokjes krokante speklapjes weer terug in de pan. Voeg naar smaak nog wat gemalen zwarte peper en zout toe. Laat de erwtensoep van oma nog even 10 tot 15 minuten door pruttelen en vergeet niet regelmatig te roeren.

Laat de soep afkoelen en zet dit bij voorkeur een nacht (in de winter) afgesloten in de vrieskoude schuur. Wanneer je een grote koelkast hebt kun je het uiteraard daar ook bewaren maar laat de erwtensoep eerst goed afkoelen. Wanneer de soep goed is afgekoeld kun je nu ook een gedeelte invriezen. Je hebt immers een grote pan.

Serveer de soep de volgende dag. Bereid dan ook pas de rookworst volgens de verpakking en snijd dit in dunne plakjes. Doe de rookworst door de soep tijdens het verwarmen of serveer in de kommen. Snijd de roggebrood in puntjes of plakjes en beleg deze met de katenspek of ontbijtspek. Eet smakelijk.

Tips

  • Houd de soep tijdens het bereiden goed in de gaten dat deze die aanbrand op de bodem en blijf regelmatig roeren
  • Erwtensoep is de volgende dag altijd het lekkerst
  • Vries nooit de soep in met de rookworst. Serveer deze altijd het laatst in de soep of kommen.
  • Oude kaas is ook lekker op roggebrood of stokbrood bij erwtensoep. Je kunt het natuurlijk ook allemaal combineren
Erwtensoep van oma met broodjes
Eet smakelijk

Bekijk ook het recept van oma’s draadjesvlees, oma’s heerlijke hachee of de stoofaal van oma.

2 REACTIES

  1. Leuk weet je voor het begin van je artikel. Ik was ook benieuwd naar het verschil. Het verschil is de tijd dat het gerecht gestaan heeft of in de vriezer is geweest Ja of nee. Vers is erwtensoep en als het een dag uit heeft gestaan of in de vriezer is geweest word het snert genoemd. 🙂 ik hoop dat je het net zo leuk vind om te weten als ik 🙂

    Ik ga je recept proberen trouwens het klinkt heerlijk.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in