Hete Bliksem dankt zijn naam niet aan dat het pikant en kruidig zou zijn al zou je dat snel denken met zo een naam. Het gerecht dankt zijn naam aan de combinatie van hete aardappel en appel. Door deze combinatie blijft het gerecht ook lang heet.

Het basis recept van dit gerecht is zo simpel om te maken dat je er eindeloos mee kunt variƫren. Door de zoete appel valt deze klassieke stamppot ook bij kinderen in de smaak en het is een mooie manier om van je appels af te komen.

Hete Bliksem met rookworst en spekjes
Hete Bliksem met rookworst en spekjes

Benodigdheden en ingrediƫnten

  • Vier personen om het op te eten
  • Een flinke aardappelpan
  • een stamppot stamper
  • 1 kilo kruimige aardappelen
  • 400 gram zure appels (granny smith of goudreinet)
  • 400 gram zoete appels (Gala of Jazz)
  • 2 gesnipperde uien
  • zout
  • vers gemalen zwarte peper
  • klontje roomboter of margarine
  • snufje kaneel
  • scheutje warme halfvolle melk

Bereiding

Hete Bliksem

Schil de aardappels en snijd ze in gelijke stukken. Snijd de appels (van boven naar beneden) in 4 partjes. Haal uit de partjes het stukjes klokhuis en haal het schil van de appels. Snijd de partjes eventueel nog een keer door midden zodat je allemaal mooie gelijke stukjes hebt.

Doe de aardappels en de gesnipperde uit in een pan ruim water en voeg wat zout toe. Zorg dat er genoeg water in de pan zit omdat de appels er ook nog bij komen. Als de aardappels 5 minuten koken doe je de stukjes appel ook in de pan. Kook dit alles nog ongeveer 15 minuten tot de aardappels gaar zijn. De aardappels zijn gaar als je er met een vork makkelijk doorheen kunt prikken. Giet de pan af, voeg een klontje roomboter of margarine toe. Voeg ook een scheutje warme melk toe, de peper en een snufje kaneel. En nu lekker stampen maar . . . Proef tussendoor en voeg eventueel nog wat zout of peper toe. Bestrooi het opgeschepte bord eventueel nog met wat peterselie of bieslook voor de garnering.

Variatie tips

Snijd de uien in halve ringen en fruit deze aan in wat boter of olie en stamp ze dan als laatste mee. Dit geeft toch net weer een andere smaak.

Hete Bliksem is ook lekker met gebakken spekjes en of rookworst.

Ook heel lekker met een speklap

Hete bliksem is ook heel lekker met oma’s draadjesvlees

Mocht je geen fan zijn van appels is het met peren ook heel goed te doen

Hete Bliksem met speklapjes
Hete Bliksem met speklapjes

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in