Glen A. Larson Producer Knight Rider
Glen A. Larson

Knight Rider is een tv serie over een ex politie agent die samen met een bijna onverwoestbare auto de misdaad bestrijd. De populaire serie werd tussen 1982 en 1986 in de Verenigde Staten door de Amerikaanse zender NBC uitgezonden. In Nederland werd de serie in de jaren 80 uitgezonden door de TROS.

De serie Knight Rider werd geproduceerd door Glen A. Larson die ook verantwoordelijk was voor andere hit series zoals oa.: Alias Smith and Jones, McCloud, De man van zes Miljoen, Battlestar Galactica, Buck Rogers en Magnum P.I. De serie kreeg vier seizoenen bestaande uit 90 afleveringen. Ook werden er nog verschillende vervolg films en series gemaakt.

Ontstaan en productie van Knight Rider

De serie ontstond in een tijdperk waarin de Computer steeds bekender begon te worden in het dagelijkse leven. Het was dus een perfecte tijd om een serie te maken over een onverwoestbare auto die zelf na kon denken en zelfs kon praten. Ook zat de auto vol met technische computer snufjes en elektronica die verbeelding juist in die tijd aansprak.

Binnenkant Knight Rider

Knight Rider is geboren. Voor de super auto werd gekozen voor de in die tijd splinternieuwe aangepaste Pontiac Firebird Trans Am. De eerste twee die vers van de pers uit de fabriek rolde waren ook meteen voor de serie bestemd. Een werd gebruik voor de futuristische inrichting van de auto die iedereen nog wel kan herinneren. Het dashboard vol met lampjes en schermpjes. En vooral het opmerkelijk stuur dat er meer uitzag als een stuurknuppel van een vliegtuig. De tweede Pontiac werd gebruikt voor de stunt en achtervolging scenes. Omdat de auto aangepast moest worden voor de serie kostte deze $100.000 om te laten maken. In de loop van de serie worden er wel meerdere auto’s ingekocht met elk zijn eigen eigenschap voor verschillende stunts.

Knight Rider was een van de eerste series die gebruik maakte van bekende muziek die op dat moment populair was. Wel werd de muziek vaak door een coverband ingezongen. Dit om toch de kosten een beetje te drukken. Dit in tegenstelling tot een andere hit serie Miami Vice die vaak wel het origineel gebruikte. Veel afleveringen van Miami Vice lagen dan ook rond de $10.000 (dollar) hoger dan normaal alleen al door de muziekrechten die ze moesten betalen.

Het verhaal

David Hasselhoff als Knight Rider Michael Knight
David Hasselhoff als Michael Knight

Knight Rider begint Als politieagent Michael Long (David Hasselhoff) door het hoofd wordt geschoten door een vrouwelijke crimineel Tanya Walker en voor dood wordt achtergelaten. Echter heeft Long in de Vietnamoorlog al eens een hoofdwond opgelopen waardoor er en metalen plaat in zijn hoofd is geplaatst. Dit red zijn leven. Toch wordt Michael Long officieel dood verklaard om onder een andere identiteit voor de geheime misdaadbestrijding organisatie FLAG (Foundation for Law And Government) te gaan werken.

De misdaadbestrijding organisatie FLAG is opgezet door Wilton Knight wie ook Michael officieel adopteert. Michael ondergaat plastisch chirurgie en krijgt een heel nieuw gezicht. Vanaf dit moment gaat Michael Long verder door het leven als Michael Knight.

Als partner om de misdaad te bestrijden maakt Michael kennis met de onverwoestbare en supersonische auto genaamd KITT (Knight Industries Two Thousand). Niet alleen kan de auto praten maar ook zelf beslissingen nemen zoals het stuur overnemen en zelf rijden in noodgevallen. Ook is de superauto instaat om zowel rijdend als stilstaand over obstakels heen te springen (Turbo Boost). In de loop van de serie krijgt KITT steeds meer technische snufjes erbij. Kitt en Michael communiceren met elkaar op afstand via Michael’s horloge.

In hun strijd tegen de misdaad krijgen KITT en Michael met van alles te maken zoals: moordenaars, terroristen, psychopaten en foute militaire organisaties. Ook krijgen ze te maken met de echte criminele zoon van Wilton Knight genaamd Garth Knight. Garth Knight is op wraak uit op zijn vader en wil de organisatie FLAG ten onder brengen. Garth bouwt ook een vrachtwagen van hetzelfde onverwoestbare materiaal als KITT en noemt de wagen Goliath. Ook krijgen ze te maken met KARR (Knight Automated Roving Robot), een prototype van KITT met dezelfde vaardigheden. Door een programmeerfout verloor deze uitvoering zijn “geweten” en was zijn prioriteit zelfbehoud waardoor de auto uiterst gevaarlijk was. FLAG was altijd in de veronderstelling dat deze auto onklaar en uitgeschakeld was maar niets is minder waar.

KITT en KARR
KITT en KARR

Knight Rider rolverdeling en weetjes

William Daniels de stem van KITT
William Daniels de stem van KITT

David Hasselhoff speelde de rol van misdaadbestrijder Michael Knight en was zijn tijd ver vooruit, hij was immers de eerste persoon met een smartwatch.

De stem van KITT werd ingesproken door William Daniels. Een leuk weetje is dat de stem van KITT pas na de opnames in een studio werd ingesproken. Dit is de rede waarom Hasselhoff en Daniels elkaar pas echt zouden ontmoeten na een half jaar op een feestje.

Knight Rider Michael Knight krijgt zijn opdrachten van Devon Miles. Als directeur van FLAG en goede persoonlijke vriend van Wilton Knight doet hij zijn best om Michael en KITT in het gareel te houden. Devon Miles werd gespeeld door Edward Mulhare.

Edward Mulhare als Devon Miles
Edward Mulhare als Devon Miles

Bonnie Barstow was de hoofdmonteur van KITT en zorgde voor de onderhoud en bouwde zo nu en dan weer nieuwe gadgets in de superauto. Bonnie werd werd gespeeld door actrice Patricia McPherson en werd na het eerste seizoen ontslagen na een uit de hand gelopen ruzie met de producer. Echter keert ze weer terug in de rol van Bonnie in het derde en vierde seizoen.

Rebecca Holden vervangt McPherson in het tweede seizoen van Knight Rider als hoofdmonteur van KITT en kruipt in de rol van April Curtis. Niet alleen was April hoofdmonteur maar had zij ook ervaring op het gebied van geneeskunde. Holden werd zonder rede de serie uitgeschreven toen McPherson in het derde seizoen weer terug kwam als Bonnie.

RC3 (Reginald Cornelius III) komt er in het vierde seizoen bij. RC is een jongen van de straat en ondersteund het team met zijn “straat wijsheden”. Ook ondersteund hij Michael dikwijls in benarde posities en gevechten. Tevens komt hij zelf ook vaak in de problemen. RC wordt gespeeld door acteur Peter Parros.

Patricia McPherson als Bonnie Barstow
Patricia McPherson als Bonnie Barstow

De stunts werden gedaan door niemand minder dan Dukes of Hazzard stuntman Jack Gill. Dit wordt duidelijk als KITT in de aflevering Give Me Liberty…Give Me Death over een auto springt die precies lijkt op de General Lee (De auto uit uit de Dukes of Hazzard) Omdat Hasselhoff ook een flink potje kon rijden ontstonden er vaak conflicten op de set over wie welke stunt mocht doen. Echter wanneer Hasselhoff in een van de scenes tegen een boom aanrijd besluit de producer de stunts voortaan toch maar over te laten aan Gill.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in