Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen, mijnheer? was een populaire jeugdserie dat tussen 1972 en 1976 werd uitgezonden door de KRO.

De serie “Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen, mijnheer?” werd bedacht en geschreven door Harrie Geelen en telde 5 seizoenen met 45 afleveringen. In de hele serie werden maar liefst meer dan 120 liedjes gezongen die werden geschreven door Joop Stokkermans. Veel van de liedjes werden gezongen door kinderkoor Henk van der Velde. Helaas werd het grootste gedeelte van de serie gewist door de KRO.

Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen, mijnheer?

Het verhaal

De jeugdserie was gebaseerd op het sprookje “De rattenvanger van Hamelen”. Het sprookje verteld het verhaal over het Duitse stadje Hamelen dat geteisterd wordt door een rattenplaag. Op een dag verschijnt er een man die met een toverfluit alle ratten alle ratten weg kan lokken uit het stadje Hamelen. Er wordt deze man een grote beloning beloofd. Wanneer deze beloning niet wordt gegeven, neemt de man wraak.

De rattenvanger lokt alle kinderen en vier volwassenen een berg in en verdwijnt. De vier volwassenen zijn:

  • Lidwientje Walg – De dochter van de Burgemeester
  • Bertram Bierenbroodspot – De zoon van een lakenhandelaar
  • Hildebrandt Brom – De stadsomroeper
  • Aernout Koffij – De poortwachter

Waarom werd een groot gedeelte van de serie gewist door de KRO?

Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen, mijnheer?

Helaas werden 39 van de 45 afleveringen van de serie gewist door de KRO. In de jaren 70 maakten bijna alle omroepen gebruik van ampexbanden om programma’s op te slaan. Ampex was een Amerikaans bedrijf dat ook de eerste videorecorders ontwikkelde. Omdat deze banden zo enorm duur waren in aanschaf moest er soms door een omroep een beslissing worden gemaakt om programma’s te wissen. Zo werd dus besloten om het eerste seizoen van Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen, mijnheer te wissen toen het tweede seizoen werd opgenomen.

De serie kon nu niet meer herhaald worden met het ontbrekende eerste seizoen. Hierdoor besloot men ook het tweede, derde en het vierde seizoen te wissen. Pas bij het laatste seizoen (seizoen 5) realiseerde de KRO dat dit wel eens een bijzondere serie kon zijn ook gezien de miljoenen kijkers. Het laatste seizoen van 6 afleveringen en de samenvattingen van het eerste en derde seizoen werden wel bewaard. Wel zijn er afleveringen boven water gekomen door mensen die dit thuis met een oude videorecorder hebben opgenomen.

Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen, mijnheer de musical

Op 13 oktober gaat in Tilburg de première van de musical van start. De musical is gebaseerd op de serie. Bekende Nederlanders die in de musical mee spelen zijn oa.: René van Kooten, Chantal Janzen, Kim-Lian van der Meij, Danny Rook en anderen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in