Miami Vice is een Amerikaanse politieserie dat door de NBC tussen 1984 en 1989 werd uitgezonden. In Nederland werd hij door de tv omroep Veronica uitgezonden.

Het ontstaan van de populaire politieserie

Anthony Yerkovich bedenker Miami Vice
Anthony Yerkovich

Het schijnt zo te zijn dat Miami Vice geboren is uit een krabbeltje op een memobriefje. Brandon Tartikoff, het hoofd van NBC’s entertainmentdivisie was op zoek naar een nieuwe en verfrissende politieserie.

Op een memobriefje worden de woorden “MTV Cops” gekrabbeld door Tartikoff en geeft de memo aan serieontwerper Anthony Yerkovich. Yerkovich was voorheen ook schrijver en producent van een andere politieserie “Hill Street Blues”.

Yerkovich gaat hiermee aan de slag en laat zich inspireren door het Miami in Zuid Florida van de jaren 80. Ook duikt de serieontwerper in “echte” zaken en documenten van politie en justitie om het verhaallijn zo dicht mogelijk bij de werkelijkheid te houden. Er verschijnt een twee uur durende “pilot” genaamd “Gold Coast”. Later werd deze veranderd in Miami Vice.

Miami Vice cast

De hoofdrollen

Crockett

Crockett and Tubbs Miami Vice

Detective James “Sonny” Crockett werd in Miami Vice gespeeld door acteur Don Johnson. James “Sonny” Crockett was een voormalige “football” held die door een knieblessure moest stoppen. Na zijn sportcarrière diende Crockett twee maal in Vietnam bij de “special forces”. Uiteindelijk komt hij terecht bij het Miami “Metro-Dade” als straatagent. Later groeit Crockett door als undercover rechercheur onder de schuilnaam “Sonny Burnett” en doet zich voor als een belangrijk tussenpersoon in de drugswereld.

Om zijn undercover werk geloofwaardig te maken mag Crockett gebruik maken van in beslag genomen voertuigen. Hij rijd dan ook in een Ferrari Daytona Spyder (later een Ferrari Testarossa). Ook vaart Crockett regelmatig in een “Scarab” offshore-power-boot. Hij woont samen met zijn huisdier (een alligator genaamd “Elvis”) op een zeilboot.

Don Johnson
Don Johnson

Tubbs

Ricardo “Rico” Tubbs is een rechercheur uit New York en werd gespeeld door Miami Vice acteur Philip Michael Thomas. Tubbs komt naar Miami om wraak te nemen op de drugsbaas Calderone. De broer van Tubbs (Rafael), die ook een rechercheur in New York was, werd in opdracht van Calderone vermoord. Tubbs doet zich eerst voor als zijn broer maar valt al snel door de mand.

Crockett weet Tubbs te stoppen om Calderone te vermoorden waarna Tubbs zich ook als undercover agent aansluit bij het “Vice-team”. Dit ook omdat hij na zijn (mislukte) wraakactie niet meer welkom is als rechercheur in New York. Tubbs werkt samen met Crockett undercover onder de naam Rico Cooper en doet zich vaak voor als een grote koper uit de stad.

Philip Michael Thomas
Philip Michael Thomas

Lou

Korpschef Louis “Lou” Rodrigues werd gespeeld door Gregory Sierra. Sierra speelt echter maar vier afleveringen mee als “luitenant Rodrigues” in Miami Vice. In aflevering vier wordt hij namelijk vermoord door een huurmoordenaar die eigenlijk Crockett moest vermoorden. Dit om de serie wat extra drama te geven. Sierra overleed op 4 januari 2021 aan de gevolgen van kanker.

Gregory Sierra
Gregory Sierra

Marty

Het is Edward James Olmos in de rol van de nieuwe korpschef luitenant Martin “Marty” Castillo. Wanneer Rodrigues wordt vermoord door een huurmoordenaar neemt Castillo het over als korpschef in Miami Vice.

Castillo is een rustige man en leeft een teruggetrokken leven. Eerder werkte hij als hoofd bij de anti-drugs eenheid de DEA. In zijn werk verzette hij zich hevig tegen de plannen van de CIA om de heroïne handel te steunen. De CIA deed dit om grote operaties te financieren. Castillo is niet gediend van mensen die zonder kloppen binnen komen en houd van een schone en papiervrije werkplek.

Gina

De rol van rechercheur Regina “Gina” Navarro Calabrese neemt actrice Saundra Santiago voor haar rekening. Samen met haar partner “Trudy” werkt ze regelmatig undercover als prostituee om het grote prostitutie probleem in Miami aan te pakken.

Gina and Trudy

In Rol als Gina krijgt ze kort een relatie met Crockett na diens scheiding. Na het korte romantische avontuur blijft de band echter sterk tussen Gina en Sonny.

Saundra Santiago
Saundra Santiago

Trudy

Rechercheur Trudy Joplin werd gespeeld door actrice Olivia Brown. Trudy was de (werk) partner van Gina en samen gingen ze de strijd aan tegen de prostitutie in Miami. Hoewel Trudy stoer overkwam, worstelde ze vaak met de tragische dingen die ze meemaakte als rechercheur.

Olivia Brown
Olivia Brown

Stan

Michael Talbott kruipt in de rol van Miami Vice rechercheur Stanley “Stan” Switek. Switek werkt samen met zijn undercover parner Larry om de misdaad te bestrijden. Regelmatig ondersteunen zij hun collega’s Sonny en Ricardo in undercover operaties. Hoewel Switek een goede rechercheur is valt hij toch later in serie ten prooi aan gokverslaving.

Michael Talbott
Michael Talbott

Larry

Rechercheur Lawrence “Larry” Zito werd gespeeld door John Diehl. Zito was de collega en vriend van Switek. In de serie wordt Zito vermoord door een drugsdealer die een fatale overdosis heroïne in zijn arm spuit.

John Diehl
John Diehl
Stan and Larry

Gastrollen in Miami Vice

In de vijf seizoenen van Miami Vice zien we ook regelmatig gastrollen van bekende sterren. Acteurs, actrices, muzikanten en bekende sterren uit de sportwereld komen allemaal aan bod. Een leuk voorbeeld zien we al in de tweede aflevering. Daar zien we Ed O’Neill, bekend als Al Bundy in Married With Children, in de rol van een undercoveragent die verdacht wordt van overlopen.

Miami Vice

Ook zien we in aflevering zeven Bruce Willis. Een klein greep uit alle bekende Amerikanen die een gastrol hebben gehad zijn:  Sheena Easton, Willie Nelson, Phil Collins, Little Richard, James Brown, Laurence Fishburne, Lou Diamond Phillips, Bruce Willis, Ed O’Neill, Julia Roberts en Wesley Snipes. Dit is nogmaals een hele kleine greep uit alle bekende sterren die in alle vijf seizoenen van Miami Vice te zien waren.

Miami Vice

De muziek

Miami vice stond vooral bekend om de fantastische muziek in in die tijd (jaren 80) zeer populair was. De muziek werd ook in stereo uitgezonden wat in die tijd uniek was voor een tv programma. Opvallend was ook dat de serie per aflevering $10.000 en soms meer uitgaf aan de rechten voor de muziek. Veel artiesten en bands zagen het als een geweldige boost voor hun muziek omdat de serie miljoenen kijkers had. Een mooi en onvergetelijk moment is het nummer “In the Air Tonight” van Phil Collins die te horen is tijdens een dramatische scene. Het nummer wordt gespeeld tijdens een rit in de Ferrari Daytona Spyder s’avonds.

Een kleine greep uit de muzikanten en bands die in de serie te horen is zijn: El Debarge, Duran Duran, Sinéad O’Connor, Kate Bush, Meat Loaf, Phil Collins, Bryan Adams, Tina Turner, Peter Gabriel, Pink Floyd, ZZ Top, Dire Straits, Depeche Mode, Iron Maiden, U2, Frankie Goes to Hollywood, Foreigner, The Police en Gloria Estafan. Een ander onvergetelijk nummer is uiteraard “Crockett’s Theme” van Jan Hammer die regelmatig te horen is in de serie.

Miami Vice Cast

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in