Oma Fladder klits klets kladder, niks is gek en alles kan. Alles mag als het maar leuk is, dat zegt oma Fladder dan. Alles mag als het maar leuk is, daar krijg je rooie wangen van.

Iedereen die gek was op oma Fladder (Theresia Maria ‘Trees’ van der Donck) zingt dit dan ook weer uit volle borst mee. De tekst van het intro liedje geeft het levensmotto van deze geweldige oma al aan. Samen met haar kleindochter Dieuwertje (Charlotte Martens) trekt ze er regelmatig op uit en beleven ze samen de leukste avonturen.

Burny Bos

Burny Bos de bedenker van Oma Fladder
Burny Bos

Deze geweldige jeugdserie was gebaseerd op het boek oma Fladder uit 1981. Het boek werd geschreven door kinderboekenschrijver Bernard Gerrit (Burny) Bos. Niet alleen was Bos een schrijver van kinderboeken maar maakte ook zeer bekende radio programma’s zoals Ko de boswachtershow en Radio Lawaaipapegaai. later werden dit televisie programma’s. Burny Bos ging later programma’s maken voor de VPRO waaronder Theo en Thea, Achetrwerk in de kast en Rembo & Rembo.

In 1989 start Bos zijn eigen maatschappij onder de naam Bros Bos en sluit een contract met de AVRO. Ko de boswachtershow, Hoe laat begint het schilderij en Het Zakmes zijn programma’s die Bos voor de AVRO heeft geproduceerd. In 1999 ontving Bos de Gouden Kalf voor de familiefilm Abeltje en in 2002 voor Minoes. Beide gebaseerd op de boeken van Annie M.G. Schmidt.

Oma Fladder

De jeugdserie werd in 1984 uitgezonden door de AVRO en telde zeven afleveringen. Het oorspronkelijke idee van Bos was om voor de serie een “echte” oma en kleindochter te nemen. De bedoeling was om voor iedere aflevering een andere oma en kleindochter te nemen. Dit blijkt geen haalbare kaart en er wordt gekozen voor een vaste cast. Producente Anneke Hoog Antink ziet in Trees van der Donck de perfecte oma Fladder. Samen gaan ze op zoek naar een kind dat de kleindochter Dieuwertje gaat spelen. Deze keuze viel op de destijds zeven jarige Charlotte Martens.

Hetty Heyting de bedenker van het 2e seizoen van Oma Fladder
Hetty Heyting

Hetty Heyting

Oma Fladder was zo een succes dat er in het najaar van 1984 besloten werd om nog zes afleveringen op te nemen. Hiervoor wordt de bedenker van De Familie Knots Hetty Heyting ingeschakeld. Heyting schreef het scenario voor de zes opvolgende afleveringen van oma Fladder wat ook weer een succes werd. Heyting bedacht al eerder De Familie Knots en speelde hier ook in mee. Ook zong Heyting de Nederlandse intro in van de tekenfilmserie Vrouwtje Theelepel. Ondanks het succes besloot de AVRO na deze zes afleveringen te stoppen met de serie.

Oma Fladder

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in