Oma’s appeltaart was altijd een groot feest. Er ging geen verjaardag voorbij zonder de zelfgemaakte appeltaart van oma. Eigenlijk was de taart op elk feest wel welkom en anders verzonnen we wel een feestje want deze appeltaart is zo verrukkelijk dat je hem bij elke gelegenheid kunt eten. Kijk wel uit wie je van deze taart laat proeven want voor je het weet sta je hem elke dag te maken voor iemand.

Benodigdheden en ingrediënten

  • 10-12 mensen om hem op te eten (je kunt hem ook prima invriezen)
  • Een springvorm van 28cm
  • Een rasp
  • Bakpapier
  • Krimpfolie
  • Een deegroller (je kunt het ook platdrukken met een lepel)
  • 500 gram patent bloem
  • 250 gram roomboter (leg de boter een half uurtje uit de ijskast)
  • 1,6 kilo appels
  • 1 grote citroen
  • 2 zakjes vanillesuiker
  • 1 zakje bakpoeder (7 gram)
  • 205 gram basterdsuiker
  • 2 eieren
  • 150 gram gedroogde cranberries
  • 200 gram amandelspijs
  • 75 gram kristalsuiker
  • kaneel
  • 3 eetlepels custardpoeder of maïzena
  • abrikozenjam
  • amandelschaafsel

Bereiding Oma’s Appeltaart

Oma's appeltaart - Deegbal

Doe als eerste de gedroogde cranberries in een bakje met lauw water en laat ze alvast 20 minuten hierin wellen zodat je ruim de tijd hebt om deze uit te laten lekken. We gaan nu eerst het deeg maken voor oma’s appeltaart. Weeg 500 gram patent bloem en doe dit in een ruime beslagkom. doe hier het zakje (of 2 theelepels) bakpoeder en de zakjes vanillesuiker bij. Voeg ook de basterdsuiker en een snufje (mespuntje) zout bij. Rasp nu de schil van de citroen er ook bij en hussel dit even goed door elkaar. Voeg als laatste 1 ei en de roomboter (in stukjes) ook toe. Tijd voor vieze handen . . . Kneed dit alles maar niet te lang. Zodra je er een goede bal van kan maken is het goed. Rol de bal in een stuk krimpfolie en laat deze even een uur rusten in de koelkast.

Schil ongeveer 1.6 kilo appels en snijd het klokhuis eruit. Snijd de appels in blokjes (dobbelsteen grootte) of in partjes. Doe hier de 75 gram kristalsuiker bij en kaneel naar smaak (ongeveer 2 a 3 eetlepels). Voeg ook de gewelde cranberries toe maar zorg wel dat deze goed uitgelekt zijn anders wordt de vulling te nat en gaart het deeg niet goed. Dep ze eventueel nog af met keukenpapier. Doe hier ook nog 3 eetlepels custardpoeder of maïzena bij en hussel het goed.

Oma's Appeltaart - zijkanten

Haal na een uur het deeg uit de ijskast en kneed dit nog heel even door maar niet te lang. Verdeel het deeg in 3 gelijke stukken. Pak 1 deel van het deeg en maak hier weer een bal van. strooi nu licht wat bloem op het aanrecht zodat je de bal makkelijk uit kan rollen met een deegroller. Door de bloem plakt het deeg niet overal aan vast. rol de bal uit met de deegroller tot je de grootte hebt van je springvorm (28 cm). Bedek de bodem van je springvorm met bakpapier en knip deze daarna op maat. Vet de zijkant (binnen) van de springvorm in met een beetje boter of zonnebloemolie. Leg nu de deegbodem in de springvorm en knutsel deze passend.

Pak nu nog een deel van het deeg en bekleed stukje voor stukje de zijkant(binnen) van de springvorm hiermee. Pak nu een kom of een bakje en verkruimel de amandelspijs hierin. Kluts 1 ei goed door en voeg dit toe aan de amandelspijs en prak dit met een vork door elkaar tot het smeerbaar is. Smeer de taartbodem in met het amandel mengsel. Verdeel nu de appelvulling over de taart en druk dit nog even aan.

Oma's Appeltaart

Pak nu het laatste deel van het deeg en rol dit uit met een deegroller tot weer ongeveer de maat van de springvorm. snijd hier met een mesje of pizzasnijder reepjes van ongeveer 1 cm van. Bedek de bovenkant van oma’s appeltaart hiermee in ruitvorm. Verwarm nu de oven voor op 180 graden en bak de appeltaart in 65-80 minuten goudbruin.

Laat de oma’s appeltaart goed afkoelen in de springvorm voordat je de zijkant verwijderd. Verwarm een paar eetlepels abrikozenjam in een steelpannetje en smeer hier de bovenkant van de appeltaart mee in voor een prachtige glans. Maak hem af door wat amandelschaafsel licht erover heen te strooien. Eet smakelijk . . .

Variatie tips

  • Je kunt de amandelspijs ook weglaten als je hier niet van houd
  • Wel de cranberries in rum of in likeur 43
  • uiteraard kun je ook gewone rozijnen gebruiken in plaats van cranberries (of zelfs weg laten)
  • Gebruik pecan noten in plaats van amandelschaafsel

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in