De beroemde zangeres Tina Turner is overleden. Een vertegenwoordiger verklaarde dat “Tina Turner, de ‘Queen of Rock’n Roll’, vandaag op vreedzame wijze is overleden op 83-jarige leeftijd na een langdurige ziekte in haar huis in Kusnacht, in de buurt van Zürich, Zwitserland.”

“Met haar verlies verliest de wereld een muzikale legende en een voorbeeld.”

Turner verwierf wereldwijde bekendheid met hits als “Proud Mary,” “The Best” en “Private Dancer.” In de jaren zestig en zeventig brak ze door aan de zijde van haar echtgenoot Ike, met wie ze een tumultueuze relatie had. Als de bestverkopende vrouwelijke rockartiest heeft ze 200 miljoen platen verkocht en heeft ze de meeste concertkaartjes van alle soloartiesten ter wereld verkocht.

Turners gezondheid was kwetsbaar. Naast een beroerte, kanker en nierfalen worstelde ze ook met PTSS als gevolg van haar traumatische huwelijk met Ike. Hij overleed in 2007 aan een overdosis cocaïne.

Tina Turner trok zich meer dan tien jaar geleden terug na een afscheidstournee in Zwitserland. Ze woonde aan het meer van Luzern in een kasteelvilla genaamd “Château Algonquin,” vernoemd naar haar Indiaanse moeder.

Hoewel Turner sinds 2013 alleen de Zwitserse nationaliteit had, was ze in hart en nieren een Amerikaanse. Als kind heeft ze nog katoen geplukt op de uitgestrekte velden van Tennessee. Maar ze hield van Europa. Na haar scheiding van de gewelddadige Ike Turner kreeg ze in de VS geen echte kans als soloartiest. In Europa kreeg ze die wel.

Sindsdien had Europa een speciale plaats in Turners hart, vooral nadat ze tijdens de “Private Dancer”-tournee muziekproducer Erwin Bach ontmoette in Keulen. Ze was destijds 46 jaar oud en een gescheiden moeder van twee volwassen zonen van 27 en 25. Erwin moest nog 30 worden. Maar ze werd meteen verliefd en fluisterde dat in zijn oor.

Turner en Bach woonden al lange tijd samen, maar waren pas tien jaar getrouwd. Vanwege de nare herinneringen aan haar eerste huwelijk – waarin ze op hun eerste huwelijksnacht naar een bordeel werd gebracht – hield Tina 27 jaar lang afstand van een huwelijk. Totdat Bach tijdens een vaarvakantie rond de Griekse eilanden op het dek neerknielde en nogmaals vroeg of ze met hem wilde trouwen. “Ik was 73 en zei ja.”

Direct na hun huwelijksreis in 2013 werd Turner getroffen door een beroerte, waardoor ze opnieuw moest leren lopen. Ze vocht ook lange tijd tegen darmkanker, maar ze genas uiteindelijk van deze ziekte. In 2017 onderging dit icoon een niertransplantatie en haar partner Bach stond erop om haar donor te zijn. Ze vertelt: “Toen ik besefte dat hij het meende, moest ik even gaan liggen. Ik dacht bij mezelf: ‘Misschien houdt hij echt van mij’.” Ze had altijd een diepgewortelde angst om niet geliefd te zijn, dus het kostte haar enorm veel moeite om dat uiteindelijk te geloven.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in