De meningen over spruitjes zijn altijd zeer verdeeld geweest. Veel mensen en dan vooral kinderen gruwelen al bij het idee. Toch is dit jammer omdat juist spruitjes heel gezond voor je zijn. Mijn oma maakte al spruitjesstamppot met spekjes maar het bleef toch die spruitjessmaak houden. Mijn moeder heeft het recept aangepast omdat er in de loop der jaren meer kruiden bekender werden in Nederland. Deze stamppot was al een stuk beter voor iemand die spruitjes niet zo lekker vindt.
Omdat ik zelf ook graag in de keuken sta ben ik weer verder gegaan met dit recept en durf te zeggen dat ik zo een lekkere spruitjesstamppot heb gevonden die iedereen wel lust. Win-win situatie want ikzelf en mijn zoontje zijn niet zo gek op spruitjes maar mijn vrouwtje wel en uiteindelijk smullen we hier met z’n drietjes lekker van.
Benodigdheden
- 4 tot 6 mensen om het op te eten (Ik maak altijd een lekkere grote pan zodat het lekker de volgende dag nog een keer kunnen eten)
- Een flinke pan om in te stampen
- Een stamppot stamper
- 1.5kg kruimige Aardappelen
- 800gr spruitjes
- Een grote ui gesnipperd
- 2 tot 3 teentjes knoflook geperst
- 25gr roomboter
- kopje warme melk
- 400gr magere spekreepjes
- zout (vers gemalen zeezout bij voorkeur)
- 4 seizoenen peper of zwarte peper (vers gemalen is lekkerder)
- Nootmuskaat
- 2 flinke theelepels mosterd
- 1 flinke eetlepel Cajun kruiden
Bereiding van de spruitjesstamppot
Kook de aardappelen en de spruitje (in aparte pannen) goed gaar. Als je er makkelijk met een vork doorheen kunt prikken is het gaar. Dit geld voor zowel de aardappelen en de spruitjes. Bak tijdens het koken van de spruitjes en de aardappelen de spekreepjes in een klein scheutje zonnebloemolie lekker krokant. Als de spekreepjes bijna klaar zijn bak je de gesnipperde ui en de knoflook even mee. Giet de spruitjes af en zet ze met de deksel op de pan even apart. Giet de aardappelen af en doe de roomboter bij de aardappelen. Bestrooi ze dan lekker met de zeezout, bedenk wel dat het nog wat zouter wordt door de spekreepjes. Bestrooi royaal met de 4 seizoenen peper. Voeg er ook een flinke snuf nootmuskaat en een flinke eetlepel cajun kruiden bij. Maak het af met 2 flinke theelepels mosterd en begin de aardappelen rustig te stampen. Voeg er af en toe een klein scheutje warme melk toe tot het de gewenste dikte heeft. Als je er later nog een kuiltje jus in wilt kun je de aardappelen wat droger laten of er geen melk aan toevoegen. Proef de aardappel massa en voeg eventueel nog cajun kruiden of peper toe. Stamp nu beetje bij beetje de spruitjes er doorheen. Doe de gebakken spekreepjes, ui en knoflook erbij en stamp het er goed doorheen. Klaar is de spruitjesstamppot. Eet smakelijk. Heerlijk met een gehaktbal van oma of een karbonaatje. . .