Home Recepten Stamppot rauwe andijvie – Simpeler kan het bijna niet

Stamppot rauwe andijvie – Simpeler kan het bijna niet

0

Stamppot rauwe andijvie staat toch wel hoog in de lijst van mijn favoriete stampotjes. Hoewel het vaak met koud weer of in de winter wordt gegeten maak ik het in de zomer ook regelmatig. Een lekkere geprakte aardappel, het knisperen van de verse rauwe andijvie en het zout van de gebakken spekjes. Hmmmm . . .

Benodigdheden en ingrediënten

  • Vier personen om het op te eten
  • Een flinke aardappelpan
  • kleine koekenpan om de spekjes in te bakken
  • Een stamppot stamper
  • 1 tot 1,2kg kruimige aardappelen
  • 600 tot 800 gram rauwe gesneden andijvie
  • 300 gram gerookte spekreepjes
  • klein gesnipperd uitje
  • Klontje roomboter of margarine
  • flinke theelepel grove mosterd
  • half kopje hete melk
  • zout
  • vers gemalen zwarte peper
  • nootmuskaat

Bereiding Stamppot rauwe andijvie

Pan stamppot rauwe andijvie

Schil de aardappels en snijd ze in gelijke stukken. Hoe kleiner je de aardappels maakt, hoe sneller ze gaar zullen zijn. Prik na 15 a. 20 minuten regelmatig met een vork in de aardappelen om te kijken of ze gaar zijn. Bak ondertussen de spekreepjes met een klontje boter of een eetlepel zonnebloemolie tot ze mooi bruin en krokant zijn. Als de spekreepjes bijna klaar zijn fruit je het gesnipperde uitje hier nog even in mee.

Haal de aardappels van het vuur wanneer ze gaar zijn en giet ze af. Doe de deksel terug op de pan en schud de aardappels zo een 10 a. 20 seconden boven hoog vuur om ze extra kruimig te maken. Zet het vuur uit en haal de deksel van de pan. Voeg een lekker klontje roomboter of margarine bij de aardappels. Doe daar ook een flinke theelepel grove mosterd bij. Royaal zwarte peper en nootmuskaat over de aardappels. Snufje zout naar smaak maar kijk uit want de reepjes spek die er later bijkomen zijn ook al zout. Nu is het tijd om lekker te stampen. Voeg steeds een beetje hete melk toe tot jij vind dat hij smeuïg genoeg is. Het is ten slotte jouw Stamppot rauwe andijvie. Roer nu beetje bij beetje de rauwe andijvie er doorheen. Steeds als een portie is geslonken doe je er weer een handje bij. Doordat het erg slinkt wordt vaak de fout gemaakt dat er te weinig andijvie doorheen zit dus wees royaal met de andijvie. Roer als laatste de spekreepjes en de ui inclusief het bakvocht door de stamppot rauwe andijvie.

Schep dit alles nog 5 minuten om boven laag vuur. Niet te lang want dan wordt de andijvie zacht. Serveer met plakjes rookworst of met de heerlijke gehaktballen van oma . . . Eet smakelijk

Variatie tips

Voeg nog 300 gram pittige geraspte kaas toe. Een heerlijk combinatie met de spekjes.

Vervang de spekjes door 65 tot 80 gram walnoten

Mocht je de gehaktballen van oma niet gaan maken kun je gewoon een zakje instant jus uit de supermarkt gebruiken. (ja dat mag)

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Mobiele versie afsluiten