The A-team was een geweldige jeugd serie dat door de TROS in de jaren 80 werd uitgezonden. Hoewel de serie heel gewelddadig overkwam is er in 99 afleveringen maar één echt zichtbare dode gevallen. Ook is in de serie bijna geen bloed te zien. Dit kwam omdat de schrijvers op het laatste moment besloten de serie een humoristisch en kinderlijk karakter te geven. The A-team werd dan ook een soort van parodie op actie en oorlogsfilms. De “bad guys” kwamen dan ook regelmatige uit een neergestort en ontplofte helikopter kruipen met alleen wat zwarte vegen op hun gezicht.

The A-Team het verhaal

De serie gaat over een viertal groene baretten (commando’s), ook wel een A-Team genoemd in de Vietnam oorlog. Dit team krijgt aan het einde van de oorlog orders van een hoge officier om een bank in Hanoi te overvallen. Hoewel de missie slaagt wordt de officier van wie het A-Team de orders heeft gekregen vermoord met een bomaanslag.

Hiermee wordt het team veteranen aangezien voor bankovervallers en kunnen niet bewijzen dat het een missie is geweest. Het viertal wordt veroordeeld tot een gevangenis straf maar weten te ontsnappen en duiken onder in Los Angeles. Eenmaal daar verhuren ze zichzelf als huurlingen die voor mensen opkomen die onrecht wordt aangedaan en noemen zichzelf The A-Team. Door de serie heen wordt het A-Team constant op de hielen gezeten door het leger.

De leden van The A-Team

Hannibal

Hannibal uit The A-Team

Kolonel John “Hannibal” Smith was de leider van het A-Team die graag een sigaar rookte. Hij kreeg de bijnaam “Hannibal” omdat hij heer en meester was in het bedenken van briljante en strategische plannen. Ook was de Kolonel een meester in het vermommen. Op die manier “screende” hij de gene die het A-Team om hulp kwam vragen. Zo was hij verkleed als een Aziatisch oud mannetje of stond hij achter een verkoopkraam. De legendarische uitspraak van Hannibal was “I love it when a plan comes together” (heerlijk als mn plannetje werkt).

George peppard speelde de rol van John “Hannibal” Smith. Helaas is George Peppard in 1994 overleden aan de gevolgen van een longontsteking. Peppard was onder behandeling voor longkanker maar door complicaties kreeg Peppard een longonsteking en overleed op 65 jarige leeftijd.

B.A.

B.A. uit The A-Team

Sergeant Bosco Albert Baracus “B.A.” was de krachtpatser van het stel. Ook was B.A. een goede techneut en bouwde vaak een wapen of een gepantserd voertuig als de helden in het nauw gedreven waren. B.A. was beresterk en stond flink z’n mannetje als het er op een gevecht aan kwam. De enige angst die B.A. had was voor vliegen. Het was dan ook regelmatig dat ze hem moesten verdoven als ze moesten vliegen voor een missie. Er werd dan iets door zijn eten of drinken gedaan zodat de krachtpatser in slaap viel.

Laurence Tureaud “Mr. T” werd gekozen voor de rol als B.A. Baracus. De schrijvers waren zo onder de indruk van zijn rol als Clubber Lang in de boksfilm Rocky 3 dat ze Mr. T als hoofdpersonage wilde hebben in The A-Team. Later werd besloten dat Peppard de hoofdrol zou krijgen als leider van het A-Team. Toch werd Mr. T met zijn personage als B.A. Baracus de populairste van het viertal. Dit tot grote ergernis van Peppard die vond dat hij de ster van de show had moeten zijn. Dit heeft meerdere keren tot confrontaties achter de schermen geleid tussen Mr. T en Peppard.

Face

Face uit The A-Team

Luitenant Templeton Peck was de gladde jongen van het team. Zijn bijnaam “Face” of “Faceman” sloeg dan ook op zijn knappe smoeltje waar hij veel dingen mee voor elkaar kreeg. Vaak was Peck dan op de versiertoer en kreeg bij de meeste vrouwen veel voor elkaar. Ook was “Faceman” een meester in het oplichten en regelde op die manier de spullen die het team nodig had voor een missie. Vaak speelde “Face” ook voor arts om zijn teamgenoot en helikopterpiloot “Murdock” uit de inrichting mee te smokkelen voor een opdracht.

Dirk Niewoehner (Benedict) is de acteur die “Face” speelde in de hitserie. Benedict was als acteur al bekend door zijn legendarische rol als “Starbuck” in de Science Fiction serie Battlestar Galactica. Echter na The A-team heeft Benedict helaas geen grote successen meer geboekt als acteur. De acteur is nog in kleine series en films te zien. Wel regisseert Benedict nog 2 films waaronder Christina’s Dream en Cahoots. De inmiddels 73 jarige acteur verscheen eind maart in 2017 nog op de Dutch Comic Con in Utrecht.

Murdock

Murdock uit The A-Team

Kapitein H.M. “Howlin’ Mad” Murdock was de piloot van The A-team. Murdock is het enige teamlid dat door het leger met rust wordt gelaten omdat hij officieel voor gek is verklaard en in een inrichting zit. Hoewel Murdock wel een beetje vreemd is, doet hij zich veel gekker voor dan dat hij werkelijk is. Dit om uit de handen van het leger te blijven. Het feit dat Murdock vaak in zijn rol van “gek” blijft hangen irriteert mede teamlid B.A. mateloos en zorgt dan ook voor de meest hilarische confrontaties. Toch is Murdock één van de beste piloten en krijgt zo een beetje alles met vleugels de lucht in. Het is dan ook dat Murdock vaak uit de inrichting geloodst voor een missie.

William Dwight Schultz speelde de piloot in The A-Team. Schultz had al behoorlijk naam gemaakt in de toneelwereld en won dan ook in 1980 de Drama-Logue Award voor het toneelstuk The Crucifer of Blood. In 1981 maakt Schultz de overstap naar de televisie wereld en krijgt kleine gastrollen in series zoals Hill Street Blues en Chips. In 1981 speelt Schultz zijn eerste rol in de speelfilm The Fan. Een jaar later krijgt Schultz een grote rol in de film Alone in The Dark. Na zijn rol in The A-team krijgt Schultz nog meer bekendheid door zijn optredens in verschillende Star Trek series als “Reginald Endicott Barclay III”. Ook speelt Schultz een grote rol in de Star Trek film First Contact. Dat Schultz nog steeds razend populair is bewijst zijn aanwezigheid als speciale gast op de Dutch Comic Con in 2018 waar mensen in grote aantallen nog steeds in de rij staan voor de 70 jarige acteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in