Home Tv & Show Tita Tovenaar – De eerste uit 1972 blijft toch de leukste

Tita Tovenaar – De eerste uit 1972 blijft toch de leukste

0

“Dan doe ik dit… En alles staat stil” en hoewel er verschillende versies zijn uitgebracht blijft de Tita Tovenaar uit 1972 voor mij toch de leukste.

De NOS bracht Tita Tovenaar in 1972 voor het eerst op TV. En ook al duurde elke aflevering maar rond de vijf minuten, je zat toch elke avond tussen 18:45 en 18:55 klaar voor de volgende aflevering. Na de beroemde zin “Dat zien we morgen dan wel weer” wist je dat het tijd was om naar bed te gaan.

Tita Tovenaar
Ton Lensink

Het verhaal van Tita Tovenaar

Tika (Maroesja Lacunes) is de dochter van een tovenaar en woont met haar vader in een luchtkasteel. Tita Tovenaar (Ton Lensink 1922 – 1997) is de vader van Tika en is een grote maar verstrooide tovenaar. Tika leert soms wat toveren van haar vader maar dit gaat niet zo snel omdat haar vader vaak veel te druk is en dingen vergeet.

Tika kan wel mensen en dingen stil zetten als ze in haar handen klapt. Ook kan ze goudstukken toveren met haar toverfluit en vliegen op een bezem. Verder woont er ook nog een toveraap die Tato heet en twee Grobbebollen (Geeltje en Groentje). Geeltje heeft een hele hoge stem en Groentje heeft een lage stem en praat heel sloom. Ze eten vaak met z’n allen Tita tovertaart en drinken ze vaak Tita toverthee.

De Grobbebollen

Tika en haar vader beleven vaak de gekste avonturen op de grond als ze zichzelf naar beneden toveren of springen uit het luchtkasteel. Op de grond komen ze dan ook in aanraking met verschillende mensen zoals: het heertje, de agent en het boertje.

Tita Tovenaar werd door de NOS uitgezonden tussen 1972 en 1974 en waren verhalen van rond de 25 minuten opgedeeld in filmpjes van 5 minuten. Dit werd elke avond tussen 18:45 en 18:55 uitgezonden. Later in 1988 zijn deze samengevoegd en herhaald in het weekend. Ook werd de zin “Dat zien we morgen dan wel weer” vervangen door “Dat zien we de volgende keer wel weer”.

Maroesja Lacunes 1972 – heden

Weetjes

In 2008 worden er door het Efteling theater 13 nieuwe afleveringen gemaakt met andere acteurs en door de AVRO uitgezonden. Door het succes worden er in 2009 nog eens 13 afleveringen gemaakt. Bekijk een filmpje van de opening van de Efteling uit 1952 . . .

De opa van Tika die wel eens langs kwam in zijn zwarte boekenkist, was in het echt 13 jaar jonger dan zijn “zoon” Tita Tovenaar (Ton Lensink).

De uitstapjes naar de grond werden gefilmd in Hilversum. De opnames van in het luchtkasteel gebeurde in de studio.

Het “Tante Truus” verhaal werd gedeeltelijk gefilmd op de Zaanse Schans en in het kruideniers winkeltje van de Albert Heijn.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Mobiele versie afsluiten