Cabaretier en schrijver Wim de Bie is op maandag 27 maart 2023 overleden op 83-jarige leeftijd. Het nieuws van zijn overlijden werd bekendgemaakt door de VPRO, de omroep waar hij decennialang programma’s voor maakte.

De Bie kampte al jaren met ernstige gezondheidsproblemen en zijn overlijden komt dan ook niet als een verrassing. Desondanks is het nieuws van zijn heengaan een schok voor velen die zijn werk bewonderden en van hem hielden.

Wim de Bie werd geboren op 17 mei 1939 in Den Haag. Hij begon zijn carrière als cabaretier in de jaren 60 en werd vooral bekend als lid van het duo Van Kooten en De Bie. Samen maakten zij satirisch theater en televisieprogramma’s voor de VPRO, waarbij zij met scherpe humor en maatschappijkritische inzichten de lachers op hun hand wisten te krijgen.

Het duo was vooral actief in de jaren 70, 80 en 90 en heeft in die tijd vele iconische programma’s gemaakt. Denk bijvoorbeeld aan De Tegenpartij, waarin zij de draak staken met de Nederlandse politiek en met name de populistische partijen op de hak namen. Maar ook Keek op de Week, waarin zij wekelijks het nieuws van de week doornamen en daar hun eigen, scherpe commentaar op gaven.

Naast zijn werk met Van Kooten, was Wim de Bie ook actief als schrijver en maakte hij ook solo programma’s voor de VPRO. Zo schreef hij de romans Het groot bescheurboek en De vrouw in het maanlicht en maakte hij het programma Bie’s Warboel, waarin hij op geheel eigen wijze verschillende onderwerpen besprak.

Wim de Bie was niet alleen een bijzonder getalenteerd en geestig man, maar ook een man met een groot hart. Hij zette zich in voor verschillende goede doelen en was betrokken bij de maatschappij. Hij zal dan ook door velen worden gemist.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in