Als groot fan van deze overheerlijke knapperige kippetjes ben je toch ook wel eens nieuwsgierig of dit zelf te maken is en hoe dicht het dan in de buurt komt. Ik ging dus op zoek en dat was geen makkelijke taak want wat blijkt . . . .? Er zijn wel honderden sites die beweren dat hun recept het dichtst in de buurt komt. Na eindeloos proberen en combineren vind ik persoonlijk dat het eindresultaat er best mag zijn. Conclusie . . . Zelf KFC kip maken is inderdaad niet moeilijk. Jij en je (klein)kinderen zullen versteld staan hoe leuk en lekker dit is om te maken. Uiteraard zal het nooit precies hetzelfde worden omdat je dan echt een dure hogedruk friteuse aan zal moeten schaffen zoals deze fastfood keten maar het komt zeker dicht in de buurt.

Benodigdheden

  • 3 tot 4 mensen om het op te eten
  • een wok/pan met olie of een frituurpan
  • 1 kg borrelpootjes of vleugeltjes (of nog beter gemengd)
  • een kom om de kip in te marineren

Voor de marinade

  • een kopje zonnebloem- of arachideolie (ongeveer 14 eetlepels)
  • 2 theelepels paprikapoeder
  • 1/2 theelepel nootmuskaat
  • 1 theelepel uienpoeder
  • 2 theelepels chilipoeder
  • 1 eetlepel zout
  • 1/2 theelepel cayennepeper
  • 2 theelepels knoflookpoeder
  • 1/2 theelepel komijnpoeder
  • 1/2 eetlepel gedroogde peterselie
  • 2 theelepels korianderpoeder
  • 1/2 theelepel kruidnagelpoeder (echt maar een halve theelepel!)
  • 2 theelepels djahe (gemberpoeder)
  • het sap van een halve citroen

Voor de korst

  • een flinke hand cornflakes
  • 300 gram patent bloem
  • 2 theelepels zwarte peper
  • 3 theelepels zout
  • 1 eetlepel knoflookpoeder
  • 1/2 eetlepel uienpoeder
  • 2 theelepels paprikapoeder
  • 250 milliliter karnemelk
  • 1 ei

(Voor)Bereiding

Het eerste wat we nu gaan doen is de kip marineren voor minimaal 4 uur. Het lekkerste is om de kip al een avond ervoor in de marinade te zetten en de een nacht in de koelkast te laten trekken. Dek de kip wel altijd af. Pak een grote kom en doe hier de zonnebloem- of arachideolie in. Doe alle ingrediënten voor de marinade ook in de kom en knijp hier een halve citroen over uit. Door het zuur van de citroen blijft de kip lekker mals later als je hem gaat frituren. Roer de marinade even goed door elkaar en doe dan de kip erbij. Roer dit ook nog even goed door elkaar en zet het dan voor minimaal 4 uur in de koelkast. Nogmaals, het lekkerste is om de kip de avond ervoor al in de marinade te zetten.

Het paneren en het bakken

Pak nog een flinke kom en doe hier de karnemelk in en klop hier een ei doorheen. Je kunt ook halfvolle melk gebruiken maar door het zuur uit de karnemelk blijft de kip lekker mals tijdens het bakken. Zet dit apart en pak weer een kom. Doe hier de bloem in en de rest van de (droge) ingrediënten in voor de korst. Kruimel de cornflakes (grof) door het bloem mengsel. Hussel ook dit even goed door elkaar en je bent klaar om zelf KFC kip te maken.

Haal de gemarineerde kip uit de koelkast en laat deze even 15 min op temperatuur komen. Doop de kipstukjes een voor een in het karnemelk-ei mengsel en haal ze door het blombeslag. Leg deze weer op een groot bord of schaal en laat de kip weer even 10 minuten staan. Dit doe je zodat het bloem mengsel goed aan de kip kan hechten zodat het na het bakken niet meteen eraf valt.

Verhit nu een frituurpan of een wok/pan met olie tot 180 graden en bak de kipstukjes in ongeveer 8 minuten gaar tot er een mooie krokante korst op zit. Gebruik je wat dikkere stukken kip dan zal het ook wel 10 minuten kunnen duren. De korst zal altijd iets donkerder worden dan zoals bij de KFC maar nogmaals dat komt door de hogedruk friteuses die hun gebruiken. Dit is ook de rede dat ik de stukjes kip zo klein mogelijk inkoop. Eet smakelijk . . . .

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in